Salgın ve Enflasyon

 | 08.07.2021 08:17

ABD Merkez Bankası FED’in 15-16 Haziran FOMC toplantısı tutanaklarının dün açıklanması ardından üyelerin çift yönlü riskleri değerlendirdikleri görülmüş, varlık alımının azaltılmasının değerlendirmeye başlanmasına yönelik hedeflerde "önemli ölçüde ilerleme" şartının henüz sağlanmadığını ortaya koyulmuştur. “Tartışmaya başlamayı tartışmak” gibi bir durumu literatüre kazandıran FED’in bazı üyelerinin baya baya tapering senaryolarını değerlendirmesi dikkat çekmiş, varlık alımları ve ekonominin seyrine ilişkin FED yetkilileri arasındaki ayrışma ön plana çıkmıştır.

Avrupa tarafında ise Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin, enflasyonu “orta vadede 2%’ye yakın ama bu seviyenin altında tutma” hedefini 2%’ye yükseltecek ve gerektiğinde bu seviyenin üzerine çıkmasına izin verecek şekilde güncelleme konusunda uzlaştığı konuşulmaktadır.

Diğer taraftan İsrail'de ilk kez Korona virüsün "Delta Plus" varyantı tespit edilmiş, İngiltere'de ise ocak ayından bu yana en yüksek vaka sayısı kaydedilmeye devam edilmiştir. İtalya'da günlük Kovid-19 vaka sayısı yeniden 1000'in üzerine çıktığı açıklanırken, Avustralya salgın ile mücadele kapsamında Sidney kentinde uygulanan iki haftalık karantinayı 1 hafta daha uzattığın açıklamıştır. Salgın sürecinde vakalarda tekrar hızlanma görülmesi endişe yaratmaktadır.

Yurt içerisinde ekonomiden sorumlu bakanların, iş dünyasının ve sanayicilerin sorunlarının saptanması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için seri toplantılara başladığı haberi ön olana çıkmaktadır. Gelecek dönem için banka kredilerinin kolaylaştırılması, yeni serbest bölgeler kurulması ve ihracattaki sorunların giderilmesine ilişkin kararlar alınacağı belirtilmektedir.

Küresel piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları çarşamba günü 1,00% civarında yükseliş kaydetmiş, ABD endeksleri ise 0,3% ile daha sınırlı bir artış yaşamıştır. Bununla birlikte, VIX korku endeksi 16,20 ile sınırlı yükselişini korurken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri 1,316 ile geri çekilmeye devam etmiştir. DXY Dolar endeksi ise 92,73 ile kazanımlarını sürdürmüştür. ABD vadelileri bugün için negatif bir fiyatlamaya işaret ederken, Asya borsalarında satışların ağırlıkta olduğu görülmektedir.

Bu gelişmeler ışığında Bist 30 endeksine baktığımızda, 1485-1510 aralığında işlemlerin devam ettiği görülmektedir. Orta-uzun vadeli pozitif trendin alt bölgesinde olmamız, yatırımcı tarafında tedirginliğe yol açmaktadır. Bu noktada 1450 desteğinin kritik önem taşıdığı söylenebilir. Yatırımcı tarafında tedirginliğin sonlanması için 1510 ve sonrasında 1535 direnç seviyelerinin aşılması gerekmektedir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir