Son Haftadaki Satışlar için "Dolarizasyon" Bitti Diyebilir miyiz?

 | 02.04.2021 16:17

Merkez Bankasının dün açıkladığı verilere göre yabancı yatırımcı son bir haftada 2 milyar dolarlık satış yaptı. Sene başı itibarıyla baktığımızda hisse senedinde Ocak ayı başındaki girişin ardından son iki ayda net satış vardı ve rakam 800 milyon doların üzerindeydi. Tahvil tarafında ise az ama devam eden girişler vardı ve sene başı itibarıyla bu taraftaki giriş ise 1,2 milyar dolara yakındı.

TCMB Başkan değişimi öncesi haftaya baktığımızda (19 Mart);

Hisse senedine iki ay sonra 60 milyon dolarlık giriş oldu, tahvilde ise 427 milyon dolarlık giriş yaşandı.

TCMB Başkanının görevden alındığı haftayı gösteren 26 Mart haftasına baktığımızda ise;

Hisse senedi çıkışı 814 milyon dolar, tahvil çıkışı 1,1 milyon dolar.

Bu ne demek?

Sadece bir haftadaki çıkış yaklaşık 3 aydaki girişlerden fazla yani sene başındaki tüm yabacı girişleri gitti.

Gelelim yurt içi yerleşiklere;

Salı günkü raporumuzda döviz mevduat hesaplarındaki azalmanın kar satışı olabileceğini belirtmiştik. Yurt içi yerleşiklerin döviz hesapları son bir haftada 8,9 milyar dolar azaldı. Bunu kimileri ters dolarizasyon başladı olarak okusa da biz bu rekor azalışı kurdaki hızlı çıkışa bağlıyoruz. Çünkü;

Kasım sonrası kur düşüşe geçtikçe döviz alımları da devam etti, bir de yüksek seviyeden alanlar vardı ki onlar da bekledi ve kur Kasım sonrası zirveye çıkınca da haliyle kimisi karını aldı, kimisi yüksek seviyeden aldığı için makası kapattı, kimisi borç ödemesi için bozdu vs. Dolayısıyla son haftadaki değişim de son 4 aydaki görünüm de ters ikamenin başladığı işaretini vermiyor.

Rakamların da gösterdiği gibi belirsizlik arttıkça TL de değer kaybediyor ve bu durum son yıllarda çok defa yaşandı. Mart ayında ise yine bir tekrarına tanık olduk. Bundan sonrasında önce enflasyon, ardından merkezin yüksek enflasyona karşı nasıl bir politika izleyeceği takip edilecek, ancak bu süreçte yabancı çıkışı daha az oranda da olsa devam edebilir. Yerleşiklerde ise kurdaki düşüşün alım olarak değerlendirileceğini düşünüyoruz.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Faizin cazip olması için;

Yabancı gözünde sadece yüksek faiz yeterli değil, güven ortamı ve makul bir oynaklık şart. Bir günde swaptan borsaya CDS’ten kura kadar tüm fiyatlamalarda böylesi hareketliliğin olması riski artırır.

Yerli gözünde ise faiz yüksek ancak enflasyon da yüksek ve hesaplayınca mevduatın getirisi neredeyse yok, başa baş. Bunun üzerine kur tarafında ise düşüş sınırlı kalıyor ve yükseliş devam ediyor. Hal böyleyken birikimini korumak için tercihini bu yönde kullanmasına kimse bir söz söyleyemez değil mi?

İç etkenlerin yarattığı oynaklık dün ve bugün yerini biraz daha küresel fiyatlamaya bırakmış durumda. BİST 100 ve BİST Bankalar yükselişte kur 8,0 altını deniyor. Ancak bankacılık endeksinin seviyelerin 6 ayın en düşüğünde ve yabancı desteği olmadıkça alımlar da zayıf kalabilir. Bu nedene banka desteği alamayan borsadaki hareket de sınırlı kalabilir.