Sterlin (GBPUSD, GBPJPY, GBPTRY) Analizi

 | 16.01.2017 12:27

İngiliz Sunday Times’da geçen hafta sonu yer alan habere göre, İngiltere Başbakanı Theresa May’in bu hafta Salı günü gerçekleştireceği konuşmada İngiltere'nin sınır ve kanunları konusunda tekrar kontrol kazanmak amacıyla Avrupa Birliği'nin mal ve hizmetler için ortak pazarını terk etmek istediğini bildirerek "Hard Brexit" planlarını gündeme getirebileceğini belirtti. Yine aynı habere göre May’in, mülteci akınını durdurabilmek için bölge ekonomileriyle gümrüksüz ticaret anlaşmasından çekilmeye ve diğer ülkelerle ticari anlaşmalar yapmaya (özellikle ABD) hazırlandığını bildirdi.

Bu haberlerin etkisiyle geçen hafta başından bu yana Sterlin üzerinde süregelen “ Hard Brexit” etkisi, bu hafta başlangıcında ağırlığını iyice hissettirdi. Sterlin bu etkilerle birlikte Ekim ayından bu yana Amerikan doları karşısında en düşük seviyelere geriledi. GBPUSD paritesinde 7 Ekimde yaşanan sert düşüş hareketi sonrasında ilk defa 1.2000 seviyesi altında fiyatlamalar gerçekleşti.

Sterlin’de düşüşleri destekleyen diğer önemli faktör ise Brexit ile birlikte Birleşik Krallığın dağılabilme riski. Birleşik Krallık, Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört ülkeden oluşuyor. Üniter bir egemen devlet olan Birleşik Krallık‘ta Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda bir süreç dahilinde bir şekil özerklik edinmişlerdir. Birleşik Krallık Parlamentosu ve Birleşik Krallık Hükümeti belirlenen konular dahilinde ülkelerin yönetimini sürdürmesine rağmen bu ülkelerde içişlerinin büyük bölümü Kuzey İrlanda Meclisi, İskoçya Parlamentosu ve Galler Ulusal Meclisi tarafından yönetilmektedir. İngiltere Birleşik Krallık'ın en kalabalık ve büyük ülkesidir ve yönetimi tamamıyla Londra'da bulunan Birleşik Krallık Parlamentosu'nun sorumluluğundadır. Özellikle Sanayi devriminden bu yana İngiltere diğer Birleşik Krallık ülkeleri ile yoğun iktisadi faaliyet içinde bulunmaktadır. Kuzey İskoç denizinde bulunan Brent Petrol ve Doğalgaz yatakları Krallığın ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Son dönemlerde İskoçya’nın Avrupa Birliği yanlısı açıklamaları, Birleşik Krallıktan ayrılabilme endişelerini beraberinde getirerek Kuzey İskoç Denizinde var olan bu enerji yataklarının kullanımı konusunda da riskleri ön plana çıkarmaktadır.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

“ Hard Brexit “ ihtimallerini güçlendiren önemli diğer bir destekleyici unsur da ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump. Times of London'da çıkan bir haberde, Donald Trump'ın yönetimi devraldıktan sonra İngiltere ile hızlı bir ticaret anlaşması önereceği görüşüne yer verildi. İşte bu ihtimal İngiltere’nin Brexit sürecinde şahin tavrını destekleyen en önemli faktörlerden biri. Yine bu ihtimal Brexit sürecinde Sterlinde yaşanan kayıplarının daha sınırlı olmasında da etkili oluyor.

GBPUSD

İngiliz Sunday Times gazetesinde yer alan “Hard Brexit” yanlısı haberlerin etkisiyle GBPUSD paritesi kayıplarını 1.20 seviyesinin altına kadar devam ettirdi. Diğer bir İngiliz gazete, Times of London’da Donald Trump'ın yönetimi devraldıktan sonra İngiltere ile hızlı bir ticaret anlaşması önereceği görüşüne yer verildi. Bu haber ise düşüşlerin şuan için 1.20 üzeri ile sınırlı kalmasında etkili oldu. Salı günü Theresa May’in Brexit süreciyle alakalı yapacağı açıklamalar daha parite de daha belirleyici olacaktır. “Hard Brexit“ ihtimalinde 1.20 seviyesi altında kalıcı fiyatlamalar meydana gelebilir ve orta-uzun vadede düşüşler 1.13 – 1.15 aralığına kadar devam edebilir. Tersi durumda muhtemel olarak tekrar 1.2250 direnci ise yükselişlerin devamı açısından önemli olacaktır.