Sterlin/TL’de Yükselişler Kalıcı Olabilecek Mi?

 | 05.12.2019 17:16

Sterlin varlıklarının hafta genelini Dolar’a karşı değer kazancı ile geçirmesi ile Sterlin bazlı paritelerin tümünde yukarı yönlü eğilim hız kazandı. İngiltere'deki seçim anketlerinde Muhafazakâr Parti ile İşçi Partisi arasındaki fark 9 puana gerilemiş olsa da hala Muhafazakar Parti oylarının çoğunlukta olması ile Sterlin varlıkları değer kazandı. Diğer taraftan İngiltere’de İmalat PMI rakamı Kasım ayında 48,9 ile beklentilerin üzerinde gelirken, İnşaat PMI rakamında 45,3 ile yukarı yönlü ivme kaydedildi. Dün ise Hizmet PMI rakamı 49,3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İngiltere’de açıklanan makroekonomik verilerin seyri ile değer kazanımını arttıran Sterlin varlıkları sonrasında GBP/TRY paritesinde 7,50 seviyesine üzerine varan oranda yükseliş gerçekleşti. Bir diğer gelişme ise Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in İngiltere Bankacılık Sektörü hakkındaki görüşünü durağandan negatife düşürmesiydi.

Yurtiçindeki gelişmelere bakacak olursak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın katılımıyla yapılan Dörtlü Zirve'nin oldukça iyi geçtiğini bilgisi Türk Lirası varlıkları üzerindeki tansiyonu azalttı. Özellikle hafta genelinde beklentilerin bir miktar altında gerçekleşen üçüncü çeyrek büyüme verisi Türk Lirası tarafında hafif geri çekilme hareketi yaratsa da enflasyon verisinde meydana gelen düşüş ile tekrardan kayıpların telafi edilme çabası içerisine girildiğini gördük. Diğer taraftan enflasyon verisinde meydana gelen düşüşün TCMB’nin Aralık ayı toplantısında faiz indirim kararına yönelik ihtimalleri güçlendiriyor. Londra'da başlayan ve 2 gün süren NATO Zirvesi boyunca hareketlilik arttığını gördüğümüz Türk Lirası’nın nispeten güçlü duruşunu sürdürmeye devam ettiğini görüyoruz.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

GBPTRY paritesinin teknik görünümüne bakacak olursak, fiyatların 7,55 seviyesi üzerine yerleşmesi ile alım potansiyeline hız kazandırması beklenebilir. Bu eğilimin devamında ise kademeli olarak 7,70 ve 7,85 direnç seviyelerini takip ediyoruz. Özellikle 7,85 direncinin paritedeki orta vadeli bir kırılım noktası olması açısından önem arz ettiğini belirtelim. Ancak Türk Lirası’nda oluşan değer kazanımının artmasına bağlı olarak ise 7,50 ilk destek noktası olma görevini koruyor.