Tarım Dışı İstihdam Nasıl Yorumlanabilir?

 | 06.12.2019 10:51

Her ayın ilk haftası ABD istihdam piyasasına yönelik güncel gelişmelerin sonuçlarına odaklanılmaktadır. Çünkü İstihdama yönelik artış devam ediyor mu, çalışanların ücretlerinde özellikle artış izlenmiş mi gibi soruların cevapları, ülkenin ekonomik aktivitesini yorumlayabilmek ve Merkez Bankası Para Politikası kararlarını tahmin edebilmek adına kritik bir öneme sahiptir. Ayrıca bu haber akışının varlık fiyatı üzerindeki etkileri de finansal piyasalarda işlem gerçekleştirenlerin radarında yer almaktadır. Bu sebeple de Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerinin sonuçları yakinen takip edilmektedir.

Piyasa katılımcıları, haberlerin sonuçlarının olası etkilerini bilmek ve buna uygun stratejiler belirlemek ister. Ancak söz konusu olası fiyatlama davranışı öncesinde ilgili verilere yönelik tüm detayların (teorik + uygulama) bilinmesi hayati bir öneme sahiptir. Bu sebeple de “Tarım Dışı İstihdam” temalı raporumuzun başlangıcında, ilgili verilerin ne olduğunu aktaracağız. Raporumuzun ilerleyen bölümlerinde ise, bu verilerin geçmiş dönemdeki etkilerinden bahsedeceğiz.

Tarım Dışı İstihdam (NonFarm Payrolls)

Tarım sektörü haricinde (Sanayi, Kamu, Hizmet, vb) son ay içerisinde çalışan insanların sayısındaki değişiklikleri belirler. Bu değişiklik piyasa beklentisi üzerinde ise ülke para birimi için pozitif, piyasa beklentisi altında kalması durumunda ise ülke para birimi için negatif bir etki bırakması beklenilir. Burada yer verdiğimiz piyasa beklentisi, ekonomik takvim içerisinde yer alan beklenti rakamı olarak dikkate alınmalıdır.

*** İstihdam piyasası görünümünün daha şeffaf bir şekilde yorumlanabilmesi için mevsimsellik faktörü dikkate alınmakla birlikte Tarım sektörü ilgili istihdam hesaplamalarına dâhil edilmemektedir. Bu sebeple de Tarım Dışı İstihdam verisi sonucu popülaritesi yüksek bir haberdir.

İşsizlik Oranı (Unemployment Rate)

ABD ekonomisinde geride kalan ay içerisinde, iş aradığı halde iş bulamayan kişilerin, toplam iş gücü içerisindeki oranını ifade etmektedir. Bu oranın piyasa beklentisi üzerinde gelmesi yani işsizliğin artması ülke para birimi için negatif, piyasa beklentisi altında gelmesi yani işsizliğin azalması ise ülke para birimi için pozitif bir etki bırakması beklenilir. Burada yer verdiğimiz piyasa beklentisi, ekonomik takvim içerisinde yer alan beklenti rakamı olarak dikkate alınmalıdır.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

*** İşsizlik oranı, son yıllarda önemli bir toparlanma kaydetmektedir. Kriz zamanında yaklaşık olarak %8,5 seviyesinde olan işsizlik oranı her yıl kademeli bir şekilde gerilemektedir. 2018 ve 2019 yıllarında özellikle bu gerilemeyi net bir şekilde izlemekle birlikte 2019 Ekim tarihli sonuç itibariyle (%3,5) son 50 yılın en düşük rakamına ulaşmıştır. Son açıklanan İşsizlik Oranı ise %3,6 olarak devam etmektedir.

Ortalama Saatlik Kazançlar (Average Hourly Earnings)

Tarım sektörü dışında çalışan işçilere ödenen saatlik ücretteki değişimi gösterir. Enflasyon için öncü bir gösterge olarak takip edilmektedir. Bu göstergenin piyasa beklentisi üzerinde gelmesi ülke para birimi için pozitif, piyasa beklentisi altında gelmesi ise ülke para birimi için negatif bir etki bırakması beklenilir. Burada yer verdiğimiz piyasa beklentisi, ekonomik takvim içerisinde yer alan beklenti rakamı olarak dikkate alınmalıdır.

*** ABD Merkez Bankası Fed, para politikası kararlarında “istihdam”, özellikle de “enflasyon” dinamiklerine dikkat etmektedir. İstihdam piyasasının güçlü olduğu bir ortamda Fed enflasyon dinamiklerine yönelik etkin bir ilerleme kaydedip kaydedilmediğini incelemek ister. Bu tutum faiz artırımı ya da faiz indirimi yorumlamalarında baz alınan önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır. “Ortalama Saatlik Kazançlar” verisi, enflasyon teması ile birlikte 2017 yılının ikinci yarısından itibaren Tarım Dışı İstihdam verisinden daha popüler hale gelmekle birlikte o zamanlar faiz artışına yönelik beklentiler gündemde iken şu sıralar faiz indirim patikası devam edebilir mi sorusuna cevap aramaktayız.

06 Aralık Cuma günü ABD’den gelecek önemli verilerle ilgili kısa bilgiler paylaştıktan sonra şimdi de ilgili verilerin takvimsel değerlendirmeleri ve olası etkilerinden bahsedelim.

“Ekonomik Takvim”