TCMB Hamleleri Devam Ediyor!

 | 17.06.2019 17:05

IşıkFX Akşam Bülteni 17.06.2019
TCMB Hamleleri Devam Ediyor!

Yurtiçinde açıklanan Mart ayı işsizlik oranı yüzde 14.1 olarak gerçekleşirken işsiz sayısı Mart’ta 4.544 milyon olarak kayıtlara geçti ve işsizlik böylece geçtiğimiz döneme göre az da olsa geri çekilme sağlamış oldu. Bunun dışında jeopolitik risklerin devam ettiği ülkemizde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile S-400 konusunu görüştüklerini, S-400 konusu bitmiş vaziyette olduğunu ve herhangi bir olumsuzluk söz konusu olmadığını belirtirken teslimatların Temmuz ayının ilk yarısında gelmeye başlayacağını söyledi. Bunun dışında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki hidrokarbon arama faaliyetlerine yönelik tepkisini ve Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ne desteğini yineledi. Resmi olmayan kaynaklara göre ise AB’nin sondaj meselesinden dolayı Türkiye’ye uygun bir yanıt verilebileceği ve gümrük birliği görüşmelerini durdurabileceği iddia edildi. İdlip içinse Milli Savunma Bakanlığı, Suriye rejim güçlerinin saldırısına ağır silahlarla karşılık verildiğini bildirdi. Öte yandan haftanın son işlem saatlerinde Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından verilen not indirim kararının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı, kararın Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmamakta ve bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yaratmakta olduğunu bildirdi. Son olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından finansal piyasaların derinleşmesi ve para politikasının etkinliğinin artırılması sağladığı katkılar dikkate alınarak Piyasa Yapıcılığı Sisteminin desteklenmesi amacıyla Piyasa Yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde politika faiz oranının 100 baz puan altında likidite imkânı sağlanması önemliydi. Bu yönüyle TCMB’nin piyasalara ‘’ben buradayım’’ mesajı vermesi ve elindeki enstrümanları piyasa normlarına göre kullanması ilerleyen günlerde bu uygulamaların devamı için bir ipucu niteliğindeydi.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Küresel piyasaya geçtiğimizde, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Çin ile anlaşmaya varabileceklerini ancak bunun G20 toplantısında olmayacağını söylerken Avrupalı liderlerin serbest ticaretten bahsettiklerini ancak halen korumacı adımlar attıklarını vurgulayarak kendilerinin daha fazlasını yapmaya hazır olduklarını ancak Avrupa’nın da adım atması gerektiğini yeniledi. Buna karşın Çin Komünist Partisi’nin raporuna göre ABD'nin Çin halkının bir ticaret savaşında yer alma isteğini küçümsediği ve Pekin'in uzun süre devam edecek bir ekonomik çatışmaya hazır olduğu savunuldu. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ise son dönemde ticaret savaşında yeni bir boyut açan nadir metal ile ilgili politikaları mümkün olan en kısa sürede çalışacaklarını ve halka açıklayacaklarını söyledi. Bununla birlikte Fitch Ratings, ticaret savaşının küresel ekonomide görünüme çok taraflı zarara neden olduğu ve ABD’nin Çin’e daha fazla tarife uygulamaktan kaçınacağı öngörülürken dünya ekonomisi için büyüme tahmininin 2019’da yüzde 2.8’e gerilemesini beklediklerini açıkladı. Brexit konusunda AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu ismi Cecilia Malmstrom, bazı İngiliz politikacılar dile getirdikleri, anlaşmasız Brexit durumunda DTÖ Tarifeler ve Ticaret Konusunda Genel Anlaşması'nın Britanya ile AB arasında tarifesiz ticarete imkan vereceği görüşlerini doğru olmadığını bildirdi. Birleşik Krallık Parlamentosu Üyesi Michael Gove ise 31 Ekim’de AB’den ayrılacaklarına inandığını iletti. Diğer bir risk teşkil eden bölge olan İran kanadında Avrupa ülkelerinin İran’ı ABD yaptırımlarından korumak için hala zamana sahip olduklarını ancak artık konuşmak yerine eyleme geçilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunulurken yerelde kullanmak üzere uranyum zenginleştirmeyi yüzde 20’ye kadar çıkarabilecekleri söylendi. Ayrıca İran yetkililerinden gelen açıklamada, Çin'in sürdürülebilir ve makul ekonomi politikalarıyla ABD'nin başlattığı ticari sürtüşmeyi göğüsleyebileceğini dile getirildi. Günün geri kalanında ekonomik takvimde sığ bir akış bulunurken jeopolitik risk unsurlarına ilişkin gelecek açıklamalar önemli olabilir. Bunun dışında ECB Başkanı Mario Draghi’nin yapacağı konuşmada değineceği konular da volatiliteyi artırabilir.