Teknik Analiz: Bollinger Bandı Nedir?

 | 14.07.2019 10:26

En popüler teknik analiz yöntemlerinden biri olan Bollinger bandı, hareketli ortalamadan da faydalanarak fiyatlardaki değişimi gösterir. Bollinger bandında hareketli ortalama ve standart sapma kullanılır.

Basit hareketli ortalamada takip edilmek istenen son gün sayısının ortalaması alınırken standart sapmada ise fiyat uzaklığını gösterir, bu uzaklık yükseliş ya da düşüş yönünde olacağı için 2 tane standart sapma çizgisi kullanılır.

Hesaplama nasıl yapılır?

Bollinger bandında genel olarak 20 günlük hareketli ortalama ve yükseliş/düşüş uzaklığı için de +2/-2 standart sapma çizgisi kullanılır. Hareketli ortalama günü değiştirilebilir, ancak buna bağlı standart sapma oranının da değiştirilmesi gerekir.

Takip ettiğiniz ürün grafiğine eklediğiniz bu göstergede eğer fiyat ortada yer alan hareketli ortalamanın üzerinde ise bu, üst sapma çizgisine doğru yükselişin devam edeceği olarak yorumlanırken, fiyat hareketli ortalamanın altında ise bu, düşüşün alt sapma çizgisine doğru devam edeceği olarak yorumlanır. Fiyatın sapma çizgilerini de aşması durumunda trend değişiminin ilk hareketinin başladığı düşünülür, ancak tek gösterge trend değişimi için yanıltıcı olabilir, destekleyici diğer göstergelerin de benzer sinyal vermesi durumunda olasılık kuvvetlenebilir.

Son bir yıllık fiyat değişiminde düşüş trendinde olan EURUSD paritesine eklediğimiz Bollinger bandı göstergesi, fiyatta 1,1286 seviyesinin pivot bölge olduğunu, 1,1414 seviyesinin yukarı yönlü sapmadaki direnç seviyesi olduğunu, 1,1159 seviyesinin de aşağı yönlü sapmadaki destek seviyesi olduğunu gösteriyor. Eğer fiyat 1,1414’ü keskin bir şekilde kırar ve atak o an için sınırlı kalmaz yani fiyat bant içine dönmezse bu paritede yükseliş yönlü hareketin hızlandığını gösterir, 1,1159’un kırılması ve fiyatın bant içine geri dönmemesi durumunda da düşüş yönlü hareketin hızlandığını gösterir. Fiyat en son 24-25 Haziran’da üst bant sınırını test etti, ancak yukarı yönlü kırılım gerçekleşemedi ve fiyat yeniden bant aralığı içinde devam ediyor.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Bollinger bandı, hareketli ortalamayı da içinde barındırdığı için seviyeler destek-direnç ve pivot bölge olarak kullanılır, ayrıca trend değişiminin sinyallerini de verir, ancak Bollinger bant kırılımında değişiminin tepkisel, kısa süreli ve volatil bir durumdan kaynaklanmadığını yani gerçekten trend değişimi olduğunu daha kuvvetli yorumlayabilmek için mutlaka RSI, MACD ve stochastic göstergelerinden en az birini kullanmak gerekir. Bu göstergeler de Bollinger bandını destekliyorsa o zaman güvenilirlik artar ve daha doğru sonuca ulaşılabilir.