Teknik Analiz: Hareketli Ortalama Nedir?

 | 07.07.2019 12:10

Hareketli Ortalama, fiyat değişimlerini ve trendi takip etmekte kullanılan teknik analiz yöntemleri arasında en popüler göstergelerdendir. Belli bir zaman aralığındaki fiyatların ortalaması alınarak yön tayin etmekte kullanılır. Basit, üssel ve ağırlıklı olmak üzere 3 ayrı hesaplama yöntemi olan bu göstergede en çok ağırlıklı hareketli ortalama tercih edilir. Ağırlıklı hareketli ortalamada son günlerdeki fiyat değişimine hassasiyet fazladır.

İlgili ürünün grafiğine eklenen gösterge eğer fiyatın altındaysa (yani fiyat göstergenin üzerinde kalıyorsa) bu, o üründe yükseliş sinyali olarak değerlendirilir, eğer gösterge fiyatın üzerindeyse (yani fiyat göstergenin altında kalıyorsa) bu, o üründe düşüş sinyali olarak değerlendirilir.

Fiyat değişiminde gün sayısı baz alındığı için vadeye göre de göstergenin aralığı değişir, yani son 14 gün içindeki fiyat değişimi ile son 100 günün fiyat değişimi farklı olacaktır. Kısa vadeli fiyat değişiminde yön tayini daha hızlı olurken vade uzadıkça yön tayini yavaşlar, ancak uzun vadeli ortalama kısa vadeli ortalamaya göre daha güvenilirdir. Çünkü kısa vadede bir ekonomik, siyasi yada jeopolitik gelişmenin etkisi ile sert bir fiyat değişimi yaşanmış olabilir ve fiyat, o ürünün orta-uzun vadeli trendinin üzerinde çıkmış olabilir, bu nedenle son değişim ortalamanın üzerinde kalarak yanıltabilir.

Yön tayini ve buna bağlı destek- direnç seviyelerini takip etmek isteyen yatırımcının hem kısa hem de uzun vadeli hareketli ortalamayı grafik üzerinde birlikte kullanması daha sağlıklı olacaktır. Eğer gün içi al-sat yapmıyor, orta- uzun vadeli işlemler yapılıyorsa hareketli ortalamada 100 ve 200 günlük seçimi faydalı olacaktır.

Hareketli ortalama göstergesinde kısa vadede en çok son 7-14-21 gün, orta vadede en çok son 22-50 gün, uzun vadede son 100 ve 200 günün ortalaması kullanılır.