TL varlıklardaki toparlanma devam ediyor

 | 11.11.2020 13:20

Hafta ortasında piyasalardaki yükseliş devam ediyor. Küresel fiyatlamalarda;

Teknoloji hisseleri düşüyor, pandemi nedeniyle değer kaybeden hava yolu, banka ve enerji hisseleri ise yükselişine tam gaz devam ediyor. Majör tarafta Avrupa, gelişen ülke tarafında ise Güney Amerika yükselişe öncülük ediyor. Genel görünüm şu ki, artık daha kötüsü olmayacak ve yavaş yavaş toparlanma başlayacak. Böyle olunca risk iştahı yüksek, dolar zayıf, endeksler de yükseliş yaşıyor.

Dünkü raporumuzda detaylarını belirttiğimiz petrol, stokların da düşük gelmesiyle yükselişine devam ediyor ve bugün de günlük %3 primle 45$ seviyesine çıkarak Eylül sonrası en yüksek seviyede işlem görüyor. Brent petrolde 46,50$ önemli direnç konumunda, çünkü Nisan’daki sert düşüş sonrası yaşanan toparlanma bu seviyeyi aşamadı, bu nedenle alımların bu direnci kırması için +pozitif gelişmelerin devam etmesi gerekiyor.

Ons altın ise bir günde 100$’dan fazla değer kaybetmesinin ardından 1,900$ seviyesi üzerine çıkamıyor. Beklediğimiz gibi baskı sürüyor ve fiyattaki sıkışma kademeli olarak alt seviyelerde devam ediyor. Bu nedenle 1,930$ üzeri günlük kapanış olmadıkça düşüş isteği kuvvetli olacaktır. 1,858$ henüz kırılmadı ama kırılması durumunda satışlar hızlanabilir. Yatırımcıların altın işlemlerinde iki kere düşünmesini öneriyoruz.

Dönelim yurt içine,

Olan biteni gören ve kadro değişimine giden yönetim piyasalarda güven sağlamaya çalışıyor. İlk adımı Ağbal attı ve faiz beklentisi yarattı. Ardından Elvan, olması gerekeni yapacağız dedi. BDDK ise swap limitlerini artırdı. Nisan ve sonrasında Londra piyasasındaki müthiş yüksek oranın ardından hızlıca limitlerde sınırlamaya giden BDDK, Temmuz’da bunu bir miktar gevşetti ve son olarak bugün de vadesine 7 gün kalan işlemler için %5, vadesine 30 gün kalan işlemler için %10, vadesine 1 yıl kalan işlemler için yüzde %30 olarak yeniden düzenledi. Bu adım aslında direkt fiyatlamaya etki edecek bir adım değil, ama TCMB ve Hazine’nin vaadleriyle birleşince uyumlu olduğu için pozitif karşılandı. Sırada aktif rasyosu var, bakalım PPK öncesinde mi sonrasında mı bu yönde adım atılacak?

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Pandemi şokunun atlatılması ve bu süreçteki aksiyonlarla artan risk iştahına katılamayan TL, bu hafta açık ara en iyi performansı gösteren para birimi olarak pozitif ayrışıyor. Sadece kur tarafında değil tahvil ve CDS de bunu destekliyor. Elbette CDS de kur da hala son derece yüksek, ancak durmaksızın yaşanan çıkışın ardından yaşanan bu soluklanma ve yönetimin işlerin yoluna koyulacağının sözünü vermesi önümüzdeki süreçte bir düzenlilik, istikrar sağlanabileceği umudu oluşturuyor.

USD/TRY kuru henüz 8,0 tabanını koruyor, ancak PPK öncesi özellikle BDDK’dan gelecek adımlarla fiyattaki düşüş devam edebilir. 7,87 izlediğimiz en yakın destek ve merkezin aksiyonlarına göre bu seviyenin altındaki kalıcılığı takip edeceğiz.

Gram altın, hem ons hem de dolar kurundaki düşüşle bu hafta son dönemin en sert düşüşünü yaşadı, ancak fiyat 478 TL desteğini koruyor. Tüm gram raporlarımızda bu seviye üzerinin rekor riski yarattığını belirtmiştik ve maalesef o rekor seviyeler görüldü. Kısa vadede 478 TL’nin korunması durumunda yeniden 508 TL-510 TL aralığına doğru toparlanma görülebilir, ancak hem ons hem de dolar kurundaki son durum düşüş eğilimini kuvvetlendirdiği için gramda bu desteğe doğru düşüş devam edebilir, ancak kalıcı olur mu bu destek altındaki düşüş, ondan çok emin değiliz…