Türkiye Ekonomisinde Adım Adım Ekonomik Krize - 3

 | 05.06.2013 12:22

Çalışmamızın ikinci kısmında aşırı parasal genişlemelerin Dünya emtia fiyatlarını normalden daha yukarı fiyatlara taşıdığını ve bu durumun yoğunlukla enerji fiyatları kaynaklı firma karlılıklarını düşürdüğünü konuşmuştuk. Firma karlılığı konusu oldukça önemli bir konudur, gerek bir sonraki yatırımları özendirmesi açısından gerekse de firma karlılıklarının makro reel gelirleri etkilemesi bakımından önem derecesi oldukça yüksektir.

Firma karlılıklarına şöyle bakmak gerekir: Firmalar elde ettiği kar üzerinden devlete vergi öder, yüksek karlılık kamu gelirleri için yüksek vergi anlamına gelirken düşük karlılık düşük vergi geliri ile aynı anlamı taşır. Kamu gelirleri düşünce parasını kamudan alan tüketici kesimin reel gelirleri de düşer, almadan vermek veya toplamadan dağıtmak bir devlet için söz konusu değildir. Sadece kamu kesimi çalışanları için değil özel sektör çalışanları için de firma karlılıklarındaki azalma reel gelirler de azalışlara yol açar. Firma karlılıklarında ki azalış son olarak yatırımı özendirici yönün zayıflaması sebebiyle istihdam üzerinde de olumsuz etki yaratır. Benim bu çalışma içerisinde yoğunlaşacağım kısımsa tüketici kesimin reel gelirlerinden başka bir şey değildir.
Esasında tasarruf dediğimiz olgu reel gelirlerle ilintilidir.

Aşağıdaki denklemler incelenmeye değer;

REEL GELİRLER – GİDERLER = POZİTİF' ise sonuç TASARRUF' tur.
REEL GELİRLER – GİDERLER = NEGATİF' ise sonuç BORÇ' tur.

İhtiyaçların karşılanması bir şekilde mümkün olmalıdır, tüketici bunu ya gelirleriyle sağlamalıdır ya da borç alarak gerçekleştirmelidir. Her koşulda yemeden uyumak veya giymeden sokağa çıkmak bir tüketici için mümkün olmayacaktır. Aşağıdaki grafik hane halkı borçlanmasını göstermektedir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir