Veriler de Beklentiler de Olumsuz Bir Tablo Çiziyor

 | 23.05.2022 13:27

Dünya buğday başta olmak üzere büyük bir gıda sorunu yaşıyor. Üretici ülkeler ihracatı sınırladı ve fiyatlar her geçen gün artıyor. Eskiden iyi bir tarım ülkesi olan Türkiye’de ise dışa bağımlılık öyle yükseldi ki birçok kalemde ciddi ithalatçı olduk.

İyi kötü bir şekilde tarım yapmaya devam eden üretici ise bu yıl maliyetlerin altından kalkamıyor. Son verilere baktığımızda:

Tarımsal girdi fiyat endeksi, yani çiftçinin üretim yapabilmek için ihtiyacı olan girdiler bir yılda ortalama %105 oranında rekor bir artış gösterdi. Girdiler arasında en çok fiyat artışı %228,20 ile gübre ve toprak geliştiriciler ile %175,39 ile enerji ve yağlar grubunda oldu. En az fiyat artışı ise %31,48 ile veteriner harcamaları ve %34,54 ile tohum ve dikim materyalinde oldu.

Topraktan verim alabilmek için temel ihtiyaç olan gübrenin fiyatı bir yılda ortalama %228 oranında artış göstermesinin sebebi sadece dış gelişmeler mi? Rusya – Ukrayna savaşının Şubat sonunda başladığını düşünürsek Ocak’taki %153’lük artışın ne kadarını dış gelişmelere bağlayacağız? Bunda döviz kurunun etkisinin son derece baskın olduğunu ve kuru yükselten temel gerekçelerin de uygulanan yanlış politikalar olduğunu görüyoruz.

Tarımsal girdi fiyat endeksinin Mart rekoru %105, Mayıs’ta döviz kurunun %9 kadar yükselmesini ve diğer sağlayıcı fiyatlarda da artışı göz önüne alırsak bu oran maalesef ki zirve olmayacak.