Yatırımcı Savaşları ve Spekülasyonlarla Geçen Bir Hafta

 | 29.01.2021 15:57

Haftaya görece zayıf risk iştahıyla başlayan dünya borsaları hafta ortasında küçük yatırımcıların organize hamleleriyle dalgalandı ve spekülatif hareketlerle de bugün de oynaklık devam ediyor.

Piyasalarda bu hafta gerçek harekette ana senaryo olarak salgın halen ağır basıyor ve Çin’deki nakit sorunu da GOP’lar dahil baskıyı artırdı, ancak temelden uzak ve spekülatif olarak yaşanan GameStop’la başlayan bu değişik durum dün gümüş bugün de Bitcoin üzerinden devam ediyor.

Nedir, nasıldır, neden oluyordur? sorularının tamamı temelden uzak ve spekülatif olmakla beraber geleneksel işlemlerin de çok ötesinde. Bu belki bir değişim olarak da adlandırılabilir, ancak düşünün ki birinin (dünyanın en zengini!) bir Tweet'i fiyatlarda müthiş bir oynaklık yaratıyor. Daha önce Dogecoin, sonra GameStop ve bugün de Bitcoin fiyatlarını coşturan Elon Musk yakında manipülatör de ilan edilebilir. ABD yönetiminde piyasadan sorumlu kadro işi takibe aldı ve bir taraf yıllarca haksız kazanç sağladığını düşündüğü Wall Street için bunun iyi olduğunu, böylelikle işi yolunda yapmayı öğreneceklerini söylerken bir taraf ise bunun borsalardaki etkisine göre daha geriden takibin devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Son günlerdeki kayıp ve kazanç ise rekor düzeyde, bu durum zaten kendi başına işlerin ters ilerlediğini ve riskli olduğunu da gösteriyor.  Bu dayanağı ekonomik temellerden uzak ve belki de bundan sonra çok sık rastlayacağımız hareketlere dair okuyucuya ne olumlu ne de olumsuz bir yönlendirmemiz söz konusu değil, tıpkı amatör ve profesyonellerin tercihleri gibi okuyucunun da işlemlerdeki kararı kendi inisiyatifindedir.

Yurt içi fiyatlamasında da dünya borsalarındaki rallide de hareketlerin genel üzerinden olmaması nedeniyle riskli gördüğümüzü her defasında belirttik. Bu hafta yurt içinde borsa düşüşte, yabancıların tahvil alımı devam ediyor, kur geriliyor, iShares MSCI Turkey (NASDAQ:TUR) ise haftalık olarak toparlasa da aylık bazda %2’ye yakın düşüşte. Bunlar ne anlama geliyor?

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Borsa tarafındaki yükselişte sanayi başta olmak üzere belirli endekslere olan talep ağır basıyor, ancak lokomotif olan BİST Bankalar tarafındaki zorlanma sürüyor. Hisse ve alt endekslerin bütün olarak hareket etmemesini riskli görüyoruz. Teknik olarak önemsediğimiz 1.470 puan seviyesi günlük olarak korunuyor ve bu seviye üzerinde yeniden 1.550 puan ana hedefli alımlar devam edebilir.

Yabancı yatırımcının hisselere göre tercihi tahvilden yana ve son haftada da alım devam etti, bu olumlu ve USD/TRY kuru da 7,27’ye kadar gerileyerek ayın ilk haftasının ardından aldığı kazançlarını geri vermiş oldu. TL, son yıllardaki hem iç hem de dış gelişmelerle oynaklığı en fazla olan ve çoğu zaman haber akışlarından da en çok etkilenen gelişen ülke paraları arasında. Dolasıyla son dönemde kurdaki yükselişlerin sınırlı kalması ve düşüş isteğinin devam etmesi TL için oldukça olumlu, lakin yine altını çizelim ki kur, rekor sonrası gerilese de halen son derece yüksek, ama hedef kurun hızlı düşmesinden ziyade dengeli fiyatlanmasıdır. Bu nedenle kurdaki son dönem fiyatlamasını da pozitif görüyoruz.

Haftayı tamamlarken son değişimler de TL’deki iyimserliği teyit ediyor:

BİST 100 haftalık bazda %4’e yakın düşüşte, ancak trendde değişim yaratacak seviyelerde değil.

BİST Bankalar bu hafta da %5 üzerinde kayıp verdi ve aylık kaybı %8’e yaklaştı. (olumsuz)

USD/TRY bu haftayı 2’ye yakın düşüşle EUR/TRY de %2 üzerinde düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Türkiye CDS 5 Yıllık USD ay başına göre hafif yukarıda ama bu hafta yataydı, bu olumlu.

Gram, dün 433 TL’ye gerilemesinin ardından haftayı 440 TL altında düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Dolar kurunda 7,33-7,30 destek bölgesi altında 7,24 ve 7,17’yi, gramda 431 TL’yi ve euro kurunda 8,76’yı en yakın destek seviyeleri olarak takip ediyoruz.