Çekirdek Enflasyon Direniyor

 | 03.07.2015 15:28

Seçimler sonrası tek parti hükümetinin ortadan kalkması en çok Merkez Bankası’na yaradı diyebiliriz. Tek parti iktidarı döneminde baskı altında olan Merkez Bankası , koalisyon ortamıyla daha rahat bir hareket alanı içerisinde gözüküyor. Faiz indirimi baskılarından arınan TCMB , artık yalnızca ekonomik verileri değerlendirecek. Bu açıdan dikkate alınacak en önemli verilerden biri de şüphesiz enflasyon rakamları olacak.

Manşet enflasyon düştü

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre enflasyon Haziran ayında yüzde 0,51 oranında düşüş gösterdi. Bu oran yıllık bazda da yüzde 7,20 oranına işaret ediyor. Beklentiler aylık bazda yüzde 0,25 oranında bir gerilemeyle enflasyonun yüzde 7,80 seviyelerine gelmesi yönündeydi. Ulaşılan yüzde 7,20 oranı son 2 yılın en düşük enflasyonuna işaret ediyor. Ana harcama grupları itibariyle düşüş yaşanan kalemler ise ; giyim ve ayakkabı , ev eşyaları , alkolü içecekler ve tütün ile ulaştırma oldu. Giyim ve ayakkabıda yüzde 1,32 , ev eşyasında yüzde 0,09 , alkollü içecekler ve tütün ile ulaştırmada ise yüzde 0,01 oranında bir düşüş gözlemlendi. Giyim ve gıda fiyatlarındaki düşüşler manşet enflasyon verilerinde etkisini gösterse de, çekirdek TÜFE’de yön hala yukarı gösteriyor. Kurda yükseliş ve TL’deki zayıf seyrin ilerleyen günlerde enflasyon görününümdeki dalgalı seyri destekleyebileceğini de göz önünde bulundurmalıyız. Ayrıca FED’in ilerleyen dönemlerde faiz artırımına piyasaları hazırladığını da göz önünde bulundurduğumuzda, MB’nın sıkı para politikasının hala geçerliliğini koruyacağı görülüyor.
Haziran’da üretici fiyat endeksi ise enflasyonun aksine artış gösterdi. Ancak yüzde 0,25 oranındaki bu artış yüzde 1,47 olan beklentilerinin altında kaldı. Yıllık bazda ise yüzde 6,73 oranında bir artış söz konusu.

Avrupa’dan olumlu veriler

Dün Euro Bölgesi’nden açıklanan olumsuz üretici fiyat endeksi verisi Euro Bölgesi ekonomisine dair soru işaretlerini artırmış ve enflasyona dair beklentileri negatif yönde etkilemişti. Bugün ise Euro Bölgesi’nden PMI ve perakende satışlar verileri takip edildi. Enflasyondaki beklentileri gözleme açısından öncü verilerden sayabileceğimiz perakende satışlar Mayıs ayında yüzde 0,2 oranında bir artış gösterdi. Yıllık bazda da beklentilerin üzerinde açıklanan yüzde 2,4 artış rakamı olumlu görünüme dikkat çekiyor. Bir diğer olumlu veri ise PMI rakamları oldu. Euro Bölgesi hizmetler PMI 58,5 , bileşik PMI da 54,2 ile beklentileri aşarak sektörlerdeki büyümeye işaret etti. Ancak bu olumlu verilere rağmen masadaki Yunanistan sorunu Euro üzerindeki baskısını koruyor. Pazar günü gerçekleşecek olan referandum sonrasında çıkabilecek bir hayır kararı, Euro bölgesini ve Avrupa para birimi üzerindeki baskısını artırabilir. Yunanistan sürecinin olumsuz sonuçlanması, TL’de baskıyı da artırabilir. Özellikle Euro bölgesiyle olan ticaret ortaklığını sekteye uğrayabileceğini de varsayarsak, ihracatta yaşanabilecek sıkıntıları da göz önünde bulundurmamız gerekmektedir.

EURTRY

Paritede yükseliş trendi hala geçerliliği koruyor. Ancak Yunanistan sürecindeki olumsuz fiyatlamalar Euro’da baskının artmasına neden oluyor. 2.9695’in önemli bir destek olduğunu düişündüğümüz paritede bu seviyenin geçilmesi trendin alt bandına doğru bir seyrin etkili olmasına neden olabilir. 2.9530’lara kadar satıcılı seyrin devam edebileceğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Ayrıca referandum sonucunda ortaya çıkacak seyir, kurun yönünde belirleyici olacak gibi görünüyor. Toparlanmalar halinde ise, 3.00 üzerinde fiyatlanmalar alıcılı seyri destekleyebilir ve 14 günlük EMA’ya denk gelen 3.0150’leri gündeme getirebilir ve yükselişlerin devamında 3.0455 önemli görünüyor.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir