“Bugün günlerden FOMC”

 | 18.12.2013 08:38

18 Aralık 2013 – Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Haftanın ilk işlem günlerinde küresel piyasalarda ekonomik takvim verilerinin etkili olduğu görülürken, FED’in para politikasına yönelik kaygılar, varlık fiyatlarına yön veren ana unsur olarak dikkat çekti. Dün başlayan ve bugün sonlanacak olan FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar piyasalar açısından kritik bir önem taşımaktadır.
Dış piyasalarda haftanın ilk iki günü, ekonomik takvimde yer alan veriler parite ve emtialardaki fiyat değişimlerinde etkili olurken, yurt içinde ise rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile dün sabah başlatılan gözaltılar politik risklerin artacağı endişesi ile sert satışların görülmesine yol açtı. Bu sabah Asya cephesinden gelen rakamlara göz attığımızda ise Çin’de konut fiyatlarının artmaya devam ettiğini, Japonya’da ise Kasım ayında dış ticaret açığının arttığını görüyoruz.
Bu gelişmelerin yanında piyasalar için Çarşamba gününün kritik bir dönemeç olabileceğine ifade etmekte fayda var. Ekonomik takvimi üzerindeki önem derecesi yüksek verilerin yanında TSİ 21:00’da tamamlanacak olan FOMC toplantısından çıkacak kararlar ve ardından düzenlenecek basın toplantısı, altından Dolar’a, borsalardan tahvil faizlerine kadar bir çok finansal araç üzerinde sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabilir. Bu nedenle tüm dünyada dikkatlerin FOMC kararları ve FED Başkanı Ben Bernanke’nin konuşmalarında olacağını dile getirebiliriz.

“Beklenen gün geldi; Gözler FOMC toplantısında”
Küresel piyasa katılımcılarının merakla beklediği ve global finansal enstrümanların fiyatına yön veren FED’in para politikasına ilişkin sorular, bugün tamamlanacak olan FOMC toplantısı ile cevap bulmaya çalışacaklar. Piyasa katılımcıları, FED’in, aylık 85 milyar Dolar olan tahvil alım miktarını azaltıp azaltmayacağını dikkatle izleyecekler.
Piyasalarda yer alan anket sonuçları incelendiğinde beklentilerin, FED’in tahvil alım miktarını bugün azaltmayacağı yönünde ağırlıkta olduğu görülüyor. Son gelen olumlu tarım dışı istihdam değişimi, işsizlik oranı verileri ve büyüme rakamlarına rağmen Banka’nın parasal genişlemesini yine de bu toplantısında azaltmayacağını düşünen analist ve ekonomistlerin çoğunlukta olmasının nedenlerinin başında, Başkan Bernanke’nin Şubat ayında görevini Janet Yellen’a teslim edecek olması olarak gösterilebilir. Bernanke’nin, yeni gelecek Başkan’ın tahvil alımlarına ilişkin kararı kendisinin açıklamasına izin vermesi beklenirken, Mart ayından önce para politikasında da herhangi bir değişiklik yapılacağının tahmin edilmediği görülüyor. Ancak piyasalarda varlık alımlarının azaltılacağını düşünen ekonomistlerin sayısının da artış gösterdiğinin altını çizmek gerekmektedir.
FOMC toplantısında parasal genişlemenin beklentiler doğrultusunda değişiklik yapılmaması halinde, sürpriz bir karar çıkmasını fiyatlayan yatırımcıların pozisyonlarını güncellemeleri ile Dolar’da bir miktar değer kayıpları görülebilir. Diğer taraftan FED, piyasaları şaşırtarak tahvil alım miktarını sembolik bir miktar ile azaltsa bile, bu hamle piyasalarda büyük yankı bulabilir. Bu gibi bir durumda ise FED’in parasal sıkılaştırmaya başladığı düşüncesi Dolar’da sert yükselişlerin gerçekleşmesini sağlayabilir. Bu paralelde bir çok parite ve emtia fiyatından keskin hareketler görülebilir.
İlk senaryomuzdaki, FED’in para politikasında değişiklik yapmaması durumunda TSİ 21:30’da Bernanke’nin yapacağı konuşma bir kat daha önem kazanacaktır. Bu noktada da Başkan’ın ağzından tahvil alımlarının yakın bir zamanda azaltılıp azaltılamayacağına yönelik ipuçları aranacak ve Bernanke’nin her bir kelimesi yakından izlenecektir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

“İngiltere’de dikkatler istihdam verileri ve BOE tutanaklarında”
Ada ülkesinde bugünün gündeminde BOE’nin (İngiltere merkez bankası) abu ayın başında yapılan toplantısının açıklanacak tutanakları ve istihdam verileri yer alıyor. BOE’nin Para Politikası Komitesi’nin (MPC), faiz ve toplam parasal genişlemenin değiştirilmemesi kararını, 9 üyenin tamamı ile almış olması bekleniyor. İstihdam verilerinde ise herhangi bir değişiklik gerçekleşmesinin beklenmediği görülürken, alacaklı sayım değişiminde önceki veriye göre daha olumsuz bir tablo olabileceği tahmin ediliyor. İngiltere’de işsizlik olanaklarından yararlanmak isteyenlerin sayısındaki azalmanın daha düşük bir miktarda gerçekleşmesinin beklendiği, alacaklı sayım değişimi verisinde gözlemlenebiliyor. BOE’nin yayınlanacak toplantı tutanakları ve istihdam verileri Sterlin üzerinde etkili olabileceği dikkatle takip edilecekken, BOE Başkanı Carney’nin eşik olarak ifade ettiği işsizlik oranının %7’ye yaklaşması, Banka’nın para politikalarını sıkılaştırabileceği yönünde yorumlanarak ada ülkesinin para biriminin sert değer kazanımları göstermesine yol açabilir. Olumsuz gelecek veriler ise FOMC öncesinde Sterlin’de kayıplara neden olabilir.

“FOMC öncesinde konut verileri takip edilecek”
Kritik FOMC toplantısından önce, FED’in dikkatle izlediği bilinen konut sektörüne ilişkin veriler bugün yakından takip edilecek. Hükümetin Ekim ayında kapalı kalmasından dolayı bazı verilerin açıklanmasında aksaklıklar oluşmuştu. Bu yüzden bugün konut başlangıçları verisinin Eylül, Ekim ve Kasım ayı rakamlarının birlikte açıklanması bekleniyor. Kasım  ayı yapı ruhsatları verisi ise yine konut başlangıçları rakamları ile birlikte yatırımcıların merceği altında olacak. FOMC kararlarından önce bu verilere olan piyasa hassasiyeti artabilir ve piyasa katılımcıları özellikle Kasım ayı konut başlangıçları ve yapı ruhsatları verilerine odaklanabilir. Rakamların olumlu bir tablo çizmesi halinde Dolar’da değer kazanımları görülebilecekken, konut sektörüne ilişkin beklentileri karşılayamayacak rakamlar, ABD para biriminde değer kayıplarının gerçekleşmesine neden olabilir.
Öne çıkan bu gelişmelerin yanında Alman Ifo iş ortamı endeksi, ham petrol stok rakamları ve Yeni Zelanda büyüme oranı verilerinin piyasalar tarafından masaya yatırılacağını söyleyebiliriz. Ancak dikkatler ABD ve FOMC üzerinde yoğunlaşacaktır.

EURUSD ANALİZ
“Kritik gün geldi çattı”
Aralık ayının ilk haftasında ABD’den gelen Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verisinden sonra tüm piyasaların gözü bugün sonuçlanacak olan FOMC toplantısında ve parasal genişleme miktarında herhangi bir değişiklik olup olmayacağı olarak bilinmekteydi. Bu süre içerisinde ABD’den ve diğer ülkelerden gelen verilerle piyasalar kendi dinamiklerini oluştururken bugün artık sadece tek bir habere odaklanacağız. O da FOMC olacaktır. Bu bağlamda da piyasaya fısıldayanların FOMC toplantısı öncesinde sert hareketler gerçekleştirebileceğini ve bu nedenle de dikkatli olmamız gerektiğini söyleyebiliriz.
Günün konusu FOMC olmuşken, tutanakların sonucunun EURUSD paritesinde 1,40 mı yoksa 1,35 mi hedeflenecek sorusunun cevabını aramaktayız ve karşımıza parasal genişleme miktarı çıkmaktadır. Parasal genişleme de azalma gerçekleştirilir ya da azalım sözü verilirse Dolar’ın değerlenmesi ile EURUSD için 1,3490 ile 1,3315 seviyeleri tekrar konuşulmak isterken, parasal genişleme ile ilgili oyalayıcı cevaplar ve parasal genişlemenin yapılmayacağını belirtecek imalar da paritenin 1,3850 ile 1,3960 seviyelerine çıkışı için önemli bir sinyal olarak karşımıza çıkmaktadır.
Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3720 ile 1,3805 seviyeleri arasında sıkışık seyrini sürdürmeye devam etmektedir. Dün ABD borsaları açılışı sonrasında kısmi olarak düşüş gerçekleştiren EURUSD paritesi daha sonra Avrupa borsaları kapanışı öncesinde yükselişler gerçekleştirerek 1,3800 seviyesine yaklaşmak istedi. Şuanda da 1,3772 seviyesinde hareketlerini sürdüren parite için yukarıda belirtmiş olduğumuz bant aralığı dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. FOMC öncesinde sert hareketler gözlemleyemezsek bant içi hareketler kendisini gösterecektir ancak toplantı tutanaklarının açıklanması ve akabinde FED başkanı Bernanke’nin başkan olarak yapacağı son konuşma ile paritenin bu bant dışına çıkılması beklenilmektedir.
Pivot: 1,3805
Destek: 1,3760-1,3720-1,3680
Direnç; 1,3805-1,3850-1,3890