Çin’de Stres Emareleri Artıyor

eBorsaHaber

Yayın Tarihi 19.07.2018 10:09

Güncelleme Tarihi 19.07.2018 10:25

Çin’de Stres Emareleri Artıyor

Global piyasalarda önemli değişim yaşayan ülkelerden biri olan Çin, gündemdeki yerini güçlendirmeye devam ediyor. 2018 başından bu yana %20’den fazla değer kaybeden Shangai Comp Endeksi, Dolar karşısında %5’e yakın değer kaybeden Yuan (bu vesileyle ABD’nin Çin malı ithalatına karşı koyduğu %25 oranındaki gümrük vergisinin yaklaşık %5’lik etkisi ortadan kalkmış oluyor) Çin’de birtakım değişimlerin sinyali. İkinci çeyrek büyümesinde %6,7’lik performans göz boyasa da, para arzı, toplam krediler ve PMI verilerinde belirgin gerileme var.

Xinping Hükümetinin kontrollü yavaşlama ve gölge bankacılık sistemini ortadan kaldırma çabaları devam ederken, sürece ABD ticaret savaşlarının dahil olması ekonomik dengeleri bozmuş görünüyor. Burada dizginleri yeniden eline almak isteyen Çin Hükümeti’nin aksiyonları ve piyasa görünümü aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

– 3 ay vadeli depo ihalesi yapıldı, piyasa faizleri düştü : Çin Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı ihale yoluyla bankalara 150 milyon renminbi enjekte etmiş oldu. Faiz oranı %3,7 (Haziran ayına göre 100 baz puan düşük) olarak gerçekleşti. 7 günlük repo ve 1 yıllık SHIBOR oranları da bu düşüşü takip etti. 5 Temmuz’da devreye giren yeni zorunlu karşılık oranlarının (Çin Merkez Bankası ZK’ları düşürerek politikasını yönlendiriyor) bankaları kredi vermeye ikna etmediği görüldü.
– Yüksek getirili şirket tahvillerine yatırım için gerekli fonlamayı Çin Merkez Bankası yapacak: MLF (Medium-term-lending facility) kanalı ile yapılacak fonlamada Çin Merkez Bankası, AA+ ve üzeri kredi notuna sahip şirketlerin tahvillerini almak isteyen bankalara kredi kotaları kadar, AA+ altı nota sahip (yüksek riskli – high yield) şirket tahvillerine yatırım yapmak isteyen bankalara kredi kotasının 2 katı kadar fonlama sağlayacak.

Zorunlu karşılık oranlarının azaltılması sonrasında acele bir şekilde likidite önlemlerinin artırılması gözümüzü Çin’e çevirmemize neden oluyor. Mevcut durumda off/on shore kur farkında artış var ancakk 2015 seviyeleri civarında değil. Kur farkının yanı sıra Dolar/Yuan 6,75 civarına yükseldi ve yılbaşından bu yana devam eden değer kaybı hızlanmış durumda. Süreç kontrolden çıkar ise BIST’in de içinde bulunduğu gelişen ülke endekslerinde sert satışlar görülebilir. TL’nin de içinde bulunduğu gelişen ülke kurlarında değer kaybı oluşabilir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

AK Yatırım
www.akyatirim.com.tr

***
Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.