Türkiye Ekonomisinin Yükümlülükleri 12.8 Trilyon TL’ye Ulaştı

eBorsaHaber

Yayın Tarihi 16.01.2019 14:50

Güncelleme Tarihi 16.01.2019 15:00

Türkiye Ekonomisinin Yükümlülükleri 12.8 Trilyon TL’ye Ulaştı

TCMB: Üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisinin toplam finansal varlıkları 14,8 trilyon TL, yükümlülükleri ise 12.8 Trilyon TL’ye ulaştı 

Merkez Bankası, tüm ekonomik sektörlerin karşılıklı gerçekleştirdiği işlemleri, stok ve akım şeklinde sunan Türkiye Finansal Hesaplar istatistiklerinin 2018 yılı 3. çeyrek sonuçlarını yayınladı.

Sektörlerin finansal bilançolarındaki gelişmelere göre; 2018 yılı üçüncü çeyreği sonunda, Türkiye ekonomisinin toplam finansal varlıkları 12.798 milyar TL, yükümlülükleri ise 14.805 milyar TL düzeyine ulaşmıştır. Dünyanın geri kalanına olan net yükümlülük ise
bir önceki çeyreğe göre 197 milyar TL artarak 2.007 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

2018 yılı ikinci çeyreği ile üçüncü çeyreği arasında gerçekleşen finansal akımlar incelendiğinde, 125 milyar TL tutarında net işlem gerçekleşirken, 322 milyar TL tutarında kur ve piyasa fiyatı değişimi kaynaklı net değerleme azalışı gözlenmiştir.

Hanehalkı ve finansal olmayan kuruluşların borçluluk oranlarının ülke karşılaştırmalarına bakıldığında, Türkiye’nin bu dönemde de borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasındaki konumunu koruduğu görülmüştür.

2018 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla, yurtiçi ekonominin sektörel finansal bilançoları incelendiğinde,hanehalkı ve dünyanın geri kalanının finansal fazla vererek diğer sektörlerden alacaklı; finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin ise finansal açık vererek diğer sektörlere borçlu pozisyonda olduğu gözlenmiştir. Diğer taraftan, üstlendikleri finansal aracılık rolü gereği finansal kuruluşlar sektörü dengedeki pozisyonunu koruyarak sıfıra yakın bir net finansal değer yaratmıştır

Sektörlerde gerçekleşen net finansal işlemler incelendiğinde ise, geçen yılın aynı döneminde GSYH’nin %0,5’i oranında net borç alan toplam ekonomi bu dönemde %12,4 ile net borç veren konumundadır. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında finansal kuruluşların net borç verme oranı GSYH’nin %3,6’sından 2018 yılı üçüncü çeyreğinde GSYH’nin %9,6’sına yükselmiştir. Geçen yılın aynı döneminde net borç alan konumunda olan hanehalkı ve finannsal olmayan kuruluşlar sektörleri sırasıyla GSYH’nin %0,3’ü ve %3,6’sı oranlarıyla net borç veren konumuna geçmiştir. Net borç alan konumunu
sürdüren genel yönetim sektörü son dönemde GSYH’nin yaklaşık %1,1’i oranında net borçlanmıştır.

Sektörlerin son dönem itibarıyla finansal varlık ve yükümlülük dağılımı incelendiğinde finansal olmayan kuruluşların yükümlülük ve varlık tarafında en büyük sektör olmaya devam ettiği, bunu finansal kuruluşların izlediği görülmektedir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

2018 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla, finansal araç dağılımında varlıklarda para ve mevduat ile krediler;yükümlülüklerde ise sırasıyla krediler ile diğer borçlar kalemleri en ağırlıklı araçlar olarak gözlenmektedir.