40% İndirim
💰 Buffett, Chubb'daki 6,7 milyar $ hissesini açıkladı. Tam portföyü InvestingPro ile sınırsız şekilde görüntüleyinPortföyü Kopyala

Dolar/TL’de 3. Çeyrek Sonuna Kadar Kademeli Yükselişler Olabilir: Peki Ya Sonra?

Yayın Tarihi 18.05.2022 14:15
USD/TRY
-
XAU/USD
-
GC
-
US10YT=X
-
TRGV5YUSAC=R
-

Dolar/TL 20 Aralık 2021’de tarihi zirvesi 18,36 seviyesini gördükten sonra hem kuru düşürmek hem de o dönemde oldukça yüksek olan günlük volatiliteyi düşürebilmek için Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamaya kondu. KKM uygulamaya konduktan sonra 24 Şubat Rusya-Ukrayna savaşına kadar yaklaşık iki ay boyunca kur 13,00 - 14,00 (ağırlıklı olarak da 13,45 - 13,65 arasında) bandında seyretti. Savaş sonrasında artan risklerle birlikte bu bant 24 Şubat - 6 Mayıs arasında 14,00 - 14,95 seviyesine yükseldi. Daha da ayrıntılandırdığımızda 24 Mart - 29 Nisan arasında kurun ağırlıklı olarak 14,60 - 14,80 bandında, 29 Nisan - 6 Mayıs arasında da 14,80-14,95 bandında işlem gördüğünü söyleyebiliriz. 7 Mayıs sonrasında da kur 15.00 güçlü ve psikolojik direncini kırarak bugün itibarıyla da 15,95 düzeyine yükselmiş durumda.

Kurda özellikle 7 Mayıs sonrasındaki bu yükselişin sebebine bu haftaki “Dolar/TL Kontrollü Yükselişine Devam Ederken Gram Altın Kritik Seviyelerde” başlıklı yazımda ayrıntılı olarak değinmiştim. Kısaca hatırlarsak, bu yükselişin sebebi önce iç sonra da dış nedenlere bağlıydı. Dış nedenler olarak Fed ile gelen sıkılaşma sonrasında dolar endeksinin son 20 yılın en yüksek düzeyine çıkması ile ABD 10 yıllıklarındaki yükselme olduğunu belirtmiştik. Ama kurdaki bu yükselişin hatta daha doğru bir ifade ile “TL’deki zayıflamanın” asıl sebebi hiç kuşkusuz iç nedenler. Başta son bir haftadır CDS’teki 700 seviyesinin üzerine çıkan artış. Aynı zamanda içeride enflasyon çok yüksek ve yükselmeye devam ediyor. Yine cari açık ilk çeyrekte 18 milyar dolara çoktan ulaştı. Haliyle artan enflasyon ve cari açık hem CDS hem de kuru yukarı iten en önemli nedenler. Bunun yanı sıra son günlerde döviz talebi de bir hayli artmış durumda. Zaten enerji ithalatı nedeniyle şirketler tarafında son dönemlerde döviz talebi artış eğilimindeydi. Son haftalarda gerçek kişilerde de döviz talebi artıyor. Gerçek kişilerin son dönemde özellikle KKM’ye ek bir takım uygulamalardan ürkerek “acaba KKM başarısız olduğu için mi bu kadar çaba var, ya sistem çöker ve kur daha da yükselirse” korkusundan dolayı dövize yöneldiği de söyleniyor, bence hayli mantıklı bir gerekçe. Yine 4 Mayıs Fed kararı sonrası piyasalarda riskli varlık ve ülkelerden kaçış ile birlikte sayıları eskisine göre az olsa da bir yabancı çıkışı var. Cari açık tarafında da finansman koşullarının sıkılaşması ve artan cari açık ile eskisine göre daha fazla döviz talep edilir hale gelindi. Haliyle tüm bunları üst üste koyduğumuzda kurun yükselmesi gayet normal.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu arada değinmek istediğim bir konu daha var. Ekonomi yönetiminden sürekli olarak “KKM ile kur yükselişleri gündemimizden çıktı, bakın artık kur konuşuyor muyuz” şeklinde söylemler duyuyoruz. Keşke öyle olsaydı ama durum maalesef öyle değil. Şöyle örnek vereyim, KKM uygulamaya konduğu yani ilk hesapların açıldığı 22 Aralık tarihini referans aldığımızda kurda o günden bugüne %28,2 oranında bir artış olmuş. Ve hatta KKM uygulama konduktan sonra kurun 10,15 en düşük düzeyinin görüldüğü 23 Aralığı referans aldığımızda kurda bugüne kadar tamı tamına %33,1’lik bir artış var. Yani KKM’ye ve kura yapılan müdahalelere rağmen yükselişler oldukça yüksek.

Tabii şimdi herkes haklı olarak bundan sonra ne olacağını çok merak ediyor. Kur bugün itibarıyla 16,00 sınırına dayanmış durumda. 7 Mayıs sorası kurdaki ataklar hızlandı ve teknik olarak güçlü yükseliş bölgesinde. 16,60 sonrası kurda yeni hedef 20’li seviyeler haline geliyor. Bu noktada en kısa zamanda süper bononun uygulamaya konacağını düşünüyorum. Haliyle süper bono, yaz aylarında turizm ile gelen döviz gelirleri ve bir de şirketlere sağlanması muhtemel kurumlar vergisi istisnası ile KKM’den çıkışların azaltılması ile 3. çeyrek sonuna kadar yükselişler olsa da kademeli devam edeceğini ve bir kur atağı olmayabileceğini düşünüyorum. Ama yılın son çeyreği işler bambaşka bir hal alabilir. Çünkü hâlihazırda dışarıda da sene sonuna doğru Fed ve ECB daha da sıkılaşabilir. İçeride de son çeyrekte enflasyon zirveye ulaşacak ve cari açık daha da artacak. Ve bir de bundan sonra bütçe açığı da sürece dâhil olacak. Bu durumda kuru tutmak hiç mi hiç kolay olmayacak. Eğer süreç böyle ilerlerse son çeyrek gibi kurda güçlü yükselişler görebileceğimizi düşünüyorum.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

KKM Uygulamaya Konduktan Sonra Dolar/TL Grafiği

Son yorumlar

Turizm gelirleri turizm sezonunun başlamasına yakin başlar ve ilk 3 ay devam eder, ödemeler önceden yapılıyor; yani turizmden bir gelir gelecekse şubatın sonundan başlar, mart 20 turkiyede yaz sezonunun başlangıcıdır(yabancılar için) mart nisan ve mayıs aylarında devam eder ve azalır. Yani haziranda temmuzda ağustosta turkiyeye kaydadeğer bir döviz girişi olmaz bundan haberi yok makale yazıyor:) KKM'den çıkışların azaltılması demiş, KKM'den çıkışın azaltılması için zaten kurun yükselmesine izin vermek zorundalar nasıl mantık bu KKM'ye para koyan adam kurda artış olmadığını görünce orda kalır mı:) yani KKM'nin olması da kurun yükselişini engelleyemez tam tersine mecbur kılar. Süper bono Enflasyon korumalı mevduat falan bunlar hikâye Türkiye'ye kalıcı döviz girişi olmadığı sürece(sıcak para geçici etki ediyor o nedenle kalıcı yatırımların gelmesi gerekir) kur sürekli artmaya devam edecek.
iyi okumamışsınız 2-3 kez daha okuyun
ay içinde istanbul galataport'a sadece bir gemiden 5 bin turist indi. aynı gemi kuşadası limanına da demirledi. sizin aklınız rezerv..lara takılmış..
beni en çok endişelendiren KKM sistemine dahil olanlara hazineden ödenecek para
Bu kur yüzünden vatandaş hep ezilecek sıkıntı yaşayacak allah sonumuzu hayır etsin inşallah
Kuru dert etmeyin diyor sayın bakanımız, kurdaki oynaklığı büyük ölçüde kontrole aldık diyor. Yani kontrole aldığı hali yüzde 33. Şükür tabi, almasa demek ki tersten görecektik dünyayı. O böyle söyledikten sonra biz vatandaşların demek ki bazı şeyleri ezilerek yaşayıp öğrenmemiz lazım hem. Allah bizi bildiği gibi yapsın. Neyi hak ediyorsak öyle yaşayalım.
teşekkürler
Hayatımızı ve ülkemizi düşünen bir yönetim olmadığı için gelecek çok zor geçecek.
Filiz hanım makalelerinizi dikkatle okuyorum, teşekkür ederim. Hiç bir makalenizde şuna değinmiyorsunuz. Bahar/yaz sezonu ile enerji ithalatının azalması sonucu döviz faturasının azalmasıyla ve turizmden gelen dövizin çok artmasıyla cari açık riski azalmayacak mı?
Gene aynı tas, aynı hamam olacak. Yaz ayları baskılanacak yıl sonu önce 30 u görür sonra bir operasyon şak, bir bakmışsın 14 olmuş. Oradan şak 21 e oturur. Sonrada seçim olur.
Yaz aylarında enerji ithalatı daha da fazladır...!!!
Emeğinize sağlık
2023 ilk çeyrek ve sonrası için tahminleriniz nelerdir? Bu sene sonu dolar kuru (minimum) 20 TL olacak zaten. Geçen yılın aralık ayından beri sabredip orta vadeli yatırımcı oldum. Şimdi yakın zamanda dövize yapılacak olan operasyondan dolayı elimdeki tüm dövizleri sattım ve yine aralıkta yaptığım gibi dipten toplayıp yine 6 ay sonra satacağım. 2023 yılı itibariyle artık uzun vadeli yatırımcı olmak istiyorum (minimum 5 yıllık). Amma ya 5 sene sonra dolar 10 TL'nin altına inerse?? İşte bunun sinyalleri 2023 ortalarında belli olacak...
Alalım mı
kesinlikle çok doğru bir tespit teşekkür ederim hocam.
Teşekkürler
yazın doviz ilavebgelrcek doviz cok sinirli. bu yazin doviz gelirlerleri coktan ülkeye grldi zaten
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.