40% İndirim
💰 13F aracımızı kullanarak milyarder portföylerinden özel görüşler edininPortföyü Kopyala

Avrupalı rafineriler, İran'dan petrol alımlarını düşürüyor

Yayın Tarihi 06.06.2018 16:24
Güncelleme Tarihi 06.06.2018 16:30
© Reuters.  Avrupalı rafineriler, İran'dan petrol alımlarını düşürüyor
TTEF
-
REP
-
ENI
-
SRS
-
RELI
-
HEPr
-

Ron Bousso / Amanda Cooper / Shadia Nasralla

LONDRA, 6 Haziran (Reuters) - Avrupa'daki rafineriler, İran'dan aldıkları ham petrolü azaltarak ABD'nin yaptırım uyguladığı bu OPEC üyesinin ihracatının beşte birine kapılarını kapatıyorlar.

Şirket kaynakları ve işlemcilerin verdiği bilgiye göre, her ne kadar Avrupa hükümetleri Washington'u izleyerek Tahran'a yaptırım getirmediyse de, bankalar ile sigorta ve nakliye şirketleri, İran ile ticaret yapmayı zor ve riskli hale getiren Amerikan kısıtlamalarının baskısıyla, İran ile ilişkilerini birer birer koparıyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump 4 Mayıs'ta, İran ile büyük devletler arasındaki 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çıkma kararını açıkladı ve Tahran'a yeni yaptırımlar getirdi.

Sardunya Adası'nda günlük 300,000 varil kapasiteli Sarroch rafinerisinin işletmecisi Saras SRS.MI şirketinden üst düzey bir kaynak, "ABD'ye karşı duramayız" dedi.

Saras'ın, tanınan 180 günlük süre içinde İran'dan ham petrol ithalatını nasıl sonlandıracağını düşündüğünü söyleyen kaynak, "Şimdilik Amerikan yönetiminin neler yapabileceği belli değil ama uygulamada başımız derde girebilir" dedi.

İran ile Avrupa arasındaki ham petrol ticaretinde meydana gelecek bir düşüş, nükleer anlaşmada imzaları olan Almanya, Fransa ve İngiltere'nin anlaşmayı yaşatma çabalarını zora sokabilir.

Kaynaklar, içlerinde Fransız Total TOTF.PA , İtalya'dan Eni ENI.MI ve Saras, İspanya'dan Repsol REP.MC ve Cepsa ile Yunanistan'dan Hellenic Petroleum'un HEPr.AT da bulunduğu rafinerilerin yaptırımlar hissedilmeye başlar başlamaz İran'dan petrol alımına son vermeye hazırlandığını söylediler.

İran'dan Avrupa'ya gelen petrolün büyük bölümünü ithal bu rafineriler ithal ediyor. Bu miktar, İran'ın tüm petrol ihracatının da beşte biri.

Reuters ve AB istatistik ofisi Eurostat'ın derlediği verilere göre İran'ın yabancı alıcılara sattığı ham petrol son aylarda ortalama olarak günlük 2.5 milyon varile çıkmıştı. İran'ın ihracatının en büyük kısmı Asya'ya gidiyor.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

İşlemciler, İran ham petrolünün yerini, ABD'nin yaptırım açıklamasından sonra fiyatı artmış olan Rus Ural petrolünün ve Suudi Arabistan petrolünün alabileceğini söylediler.

İran ile Avrupa arasındaki ham petrol ticareti, İran üzerindeki ağır yaptırımların 2015 yılında kalkmasından sonra büyük ölçüde artmıştı.

Şimdi ise bankalar, sigorta ve deniz nakliyat şirketlerinin İran'dan uzaklaşmasıyla, Avrupa'daki rafinerilerin bu ülkeden petrol almayı kesmekten başka çareleri kalmıyor.

Repsol'den bir kaynak, "Sorun bir tanker ve onu sigortalayacak bir sigorta şirketi bulmada. Şu anda bu hiç de kolay değil" dedi.

Bir kaynak, Hellenic rafinerisinin de, çalıştığı İsviçre bankasının İran'a ödeme işlemlerini durdurması nedeniyle İran'dan ithalatı durdurduğunu söyledi.

İran ham petrolünün Asya'daki müşterilerinin de alımları kısmaları bekleniyor. Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak, dünyanın en büyük rafinaj kompleksi olan Hintli Reliance Industries RELI.NS rafinerisinin, İran'dan petrol alımını durdurmayı düşündüğünü söylediler.

(Haberi çeviren Ayşe Sarıoğlu Redaksiyon Birsen Altaylı)

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.