40% İndirim
🤯 Perficient %53 Yükseldi! ProPicks Yapay Zeka sistemimiz Mart ayında alım fırsatını yakalamıştı.
Tam Metni Okuyun

%6'nın Üzerinde Temettü Getirisine Sahip İki Petrol Hissesi

Yayın Tarihi 11.10.2019 09:44
Güncelleme Tarihi 02.09.2020 09:05

Faiz oranlarının düşük olduğu bu ortamda, yüksek getirilere sahip alanlar bulmak zor. Ekim ayında bir yıl için en iyi mevduat makbuzu oranları %2,25 iken, ABD 10 yıllık Hazine tahvilleri de %1,57'lik bir getiri sunuyordu.

Oranların bu kadar düşük olmasıyla birlikte gelir arayışındaki yatırımcıların daha yüksek kazançlar için başka alanlara bakması doğal ve bakılması gereken yerlerden biri de enerji sektörü. Konu temettü gelirleri olduğunda, petrol hisseleri genellikle piyasanın üzerindedir. Neden bu kadar—bazen %7'ye kadar çıkan—cömert ödemeler yaptıklarını anlamak için yatırımcılar bu şirketlerin petrol fiyatlarının yüksek derecede oynaklık gösterdiği bir ortama girme riskini almak için para aldıklarını anlaması gerekiyor.

Enerji piyasalarındaki bi ani yükseliş ve düşüş döngülerinin son örneği, ham petrolün varil başına 100 Dolar üzerine kadar çıktığı on yıllık muhteşem yükselişin ardından petrol fiyatlarında 2014'te başlayan derin çöküş oldu.

2014 düşüşü o kadar keskin ve acılıydı ki, fiyatlar düşerken bazı üreticilerin temettü ödemelerini azaltmalarına ya da tamamen ortadan kaldırmalarına neden oldu. Bu riskleri unutmadan, yatırımcılar hala enerji sektöründe avantajlı fırsatlar yakalayabilir. Getiri arayışındaki yatırımcılar için iki adayı değerlendirdik.

1. Royal Dutch Shell

Konu yüksek temettü ödemeleri olduğunda, petrol devleri arasında Royal Dutch Shell'i (NYSE:RDSa) görmezden gelemeyiz. Şirket her çeyrekte hisse başına 0,94 Dolar temettü ödemesi gerçekleştiriyor ve bu da dünkü işlem fiyatı bazında %6,65'lik bir temettü gelirine denk geliyor.

Dünü %1'lik artışla 57,26 Dolar'da kapatan hisse, 2016'da dibe vurmanın ardından yaşadığı %45'lik sıçramanın ardından bu yıl içinde yaklaşık %2 gerileme yaşadı. Haziran'da yayınlanan son strateji güncellemesinde şirket önümüzdeki yıllarda çok daha güçlü bir nakit yaratımı öngörüyor. Bu da üreticinin geçtiğimiz dört yılda sabit tuttuğu temettü ödemesini yükseltmek için daha iyi bir pozisyonda olacağı anlamına gelebilir.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın
Shell price chart

Shell (LON:RDSa) 2021 - 2025 yılları arasında temettü ödemesi ve hisse geri alımları için 125 milyar Dolar harcama potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Şirket geçen yıl, yıllık ortalama 10 milyar Dolar'a yakın olan mevcut geri alım programına ek olarak temettü ödemeleri için 16 milyar Dolar harcadı.

Ancak petrol fiyatlarındaki mevcut düşüşün devam etmesi durumunda bu öngörü biraz fazla iyimser çıkabilir. 2014'te petrol fiyatlarında yaşanan çöküşün ardından, şirketin BG Group'u bünyesine katmasıyla birlikte borçları da çok yüksek bir seviyeye çıktı ve hisse sektör genelinin altında bir performans gösterdi. O günden beri Shell (LON:RDSa) borçlarını kapatmak için önemli adımlar atarak, yatırımcılarına getiri sağlamayı birincil önceliği haline getirdi.

Bize göre Shell (LON:RDSa), agresif borç küçültme stratejisi ve 30 milyar Dolar değerinde varlık satım planlarıyla birlikte petrol fiyatlarında yaşanacak uzun süreli bir düşüşü göğüslemek için çok daha hazır bir durumda.

2. BP

Londra merkezli BP (LON:BP) PLC (NYSE:BP) de temettü ödemesi konusunda bir başka güçlü isim. Şirketin %6,62'lik mevcut temettü oranı, çeyreksel bazda hisse başına 0,615 Dolar'lık bir ödemeye denk geliyor. Bu oranın 2014'ten bu yana sadece %5 artmış olması, petrol devinin o zamandan bugüne dek yaşadığı nakit sıkıntısını yansıtıyor. Yıl başından bu yana %2 değer kaybeden hisse, dünü 37,16 Dolar'da kapattı.

BP price chart

BP'nin hala nakit sıkışıklığı yaşamasının en önemli sebeplerinden biri, 2010 yılında Meksika Körfezi'nde yaşanan Deepwater Horizon petrol sızıntısı. Şirket bu talihsiz kazanın masraflarını hala ödüyor ve önümüzdeki birkaç yılda da ödemeye devam edecek.

İkinci çeyrek gelir döneminde, üretimdeki artışın enerji fiyatlarındaki düşüklüğün etkisini dengelemesiyle birlikte BP beklentilerin üzerine çıktı ve nakit akışını artırmayı başardı.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısına yönelik ödemeler dışında faaliyetlerden elde edilen nakit akışı bir yıl önceye kıyasla %17 artarak 8,2 milyar Dolar'a ulaştı. ABD'de havza alımı için yapılan ödemelere ek olarak BP 2010'daki Deepwater Horizon felaketine yönelik yaklaşık 1,4 milyar Dolar cezai ödeme yaptı. Şirket bu yıl, 2020'ye kadar 10 milyar Dolar'lık tasfiyeyi tamamlama ve elde edilen geliri borç oranlarını düşürmek için kullanma planının bir parçası olarak 4-5 milyar Dolar değerinde varlık satışı gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Özet

Uzun vadeli gelir yatırımcıları için iki şirket de farklı açılardan avantaj sunuyor. Petrol fiyatlarının yükseleceğinden yanaysanız Shell'in yüksek temettü geliri değerlendirmeye değer, özellikle de şirketin bilançosunu toparlama çabalarının meyve verdiği bir dönemde. Petrol fiyatları bu noktadan itibaren toparlanmaya başlarsa, Shell güçlü nakit akışı ve temettü ödemesini artırma potansiyeli oluşturmak için çekici bir varlık karışımına sahip.

Diğer yandan BP ise 2021'e kadar kendisine ciddi miktarda serbest nakit akışı sağlayacak birçok büyüme projesine yönelmiş durumda. Buna ek olarak, şirketin yeni CEO'su Bernard Looney de şirketin varlık yeniden yapılandırma sürecinin tamamlanması ve petrol sızıntısına yönelik tüm cezaların ödenmesinin ardından yatırımcıları ödüllendirmeye yönelik yeni fikirler getirebilir.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.