40% İndirim

Kripto Yatırımcıları İçin: Borsa Nasıl Seçilir?

Yayın Tarihi 23.11.2018 15:02
Güncelleme Tarihi 02.09.2020 09:05

Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash ve XRP gibi dijital dövizler meşruluk kazandıkça, varlıklarını çeşitlendirmeyi amaçlayan yatırımcıların bu en yeni varlık sınıfına girmesi doğal. Kripto dünyasında son dönemde yaşanan fiyat düşüşleri de iyi giriş noktaları arayan tacirlerin ilgisini çekebilir.

Ancak kripto dünyasındaki dolandırıcılıklar, şüpheli işlemler ve diğer suçları içeren olumsuz haberler, birçok kişinin bu dünyaya girmekten çekinmesine neden oldu. Hatta, ölçeklendirme konusunda sorunlar ile işlemlerin operasyonel ve teknik kısımlarındaki güvenlik gibi, deneyimi tacirlerin bile dikkatli olması gereken konular var.

Bu yazıyı okuduktan sonra bir okur Twitter'da şunu sordu:

"XRP satın almak için en güvenli yer neresi?"

Monax CEO'su Casey Kuhlman'a göre, kripto para işlemlerinin tümü, borsanın güvenilebilirliğini ve yazılımı değerlendirmekle başlar. Monax'a göre, en iyi kripto borsasını seçerken "güvenilirlik ve itibarın" belki de en önemli iki faktör olduğunun altını çizdi.

"Seçilen borsa hangisi olursa olsun, işletim sistemi yamalarını ve antivirüs güncellemelerini çıktıkları anda yapmaya ek olarak, bütün kullanıcılara güvenilir bir antivirüs yüklemelerini tavsiye ediyorum. Kullanıcılar her zaman verilerini düzenli bazlarda çevrimdışı depolama sitelerine yedeklemeli. İnternet üzerinden yapılan bütün alışverişlerde olduğu gibi, işlem yaparken VPN (Virtual Private Network) kullanılmalı, çünkü kablosu bağlantınız sandığınız kadar güvenli değil."

Edge'in kurucu ortağı ve CEO'su Paul Puey, kripto para satın alımında birçok farklı seçenek bulunduğunu belirtiyor. En iyi seçenekler, kullanıcının güvenlik, masraf, hız ve basitlik konusundaki isteklerine bağlı.

"Spektrumun bir ucunda, uygun fiyatta olan ancak işlem sipariş tiplerini bilmeyi gerektirmekle beraber onaylama ve parayı banka hesabına aktarmada uzun gecikmeler yaşatan, tamamen merkezi, sipariş eşleştiren borsalar var. Bu borsalar aynı zamanda birikimlerin bir saklayıcıda tutulması sebebiyle güvenlikten ödün veriyorlar. Merkezi borsalarda işlemden sonra birikimleri kullanıcı tarafından kontrol edilen bir cüzdana aktarmak önemli."

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Invictus Capital CEO'su Daniel Schwartzkopff, bir borsa seçimi yaparken akılda tutulması gerekenler konusunda ek bilgi veriyor. Schwartzkopff, not alınacak dokuz faktör sıralıyor:

  1. Belli bir süredir faaliyet gösteren, büyük ve oturmuş bir borsa seçmeye çalışın. Borsanın operasyonel ömrünün uzunluğu gelecekte güvenliği garanti etmese de, vurguncu riskini ortadan kaldırıyor.
  2. Borsanın işlem yapmak için seçtiğiniz çiftte önemli derecede hacim ve likidite sahibi olduğundan emin olun.
  3. Kayıt olmadan önce, ne kadar sürede size geri dönüş yaptıklarını ölçmek ve bu zaman diliminin size uygun olup olmadığını belirlemek için müşteri hizmetlerine bir arıza kaydı bırakın.
  4. Eğer bir borsa ile ilk kez iş yapıyorsanız, kesinlikle işlem yapmak istediğiniz toplam mikarın hepsini bir anda hesabınıza aktarmayın. Bunun yerine, önce küçük bir miktar hesaba yatırmayı ve sonra bu miktarı banka hesabınıza geri aktarmayı deneyin.
  5. Eğer yardıma ihtiyacınız olursa, mutlaka borsanın resmi destek takımına email yollayın. Telegram gibi uygulamalarda sistem yöneticilerinin sizinle hiçbir zaman bir konuşma başlatmayacakları aklınızda olsun. Eğer biri size kendini sistem yöneticisi olarak tanıtıyorsa, bu büyük bir ihtimalle bir dolandırma denemesi.
  6. Web sitesinin adresini her zaman tam olarak yazın. Siteyi hiçbir zaman Google sonuçlarının arasından seçmeyin, çünkü bazı reklamlar sizi kandırmaya yönelik siteler olabilir.
  7. Liquid.com (Japonya) ve Bitstamp (Lüksemburg/AB) gibi regüle edilen borsalar ek bir güvenlik katmanı daha sağlıyor. Paranızı hesaba aktarmadan önce kesinlikle borsa hakkında araştırmanızı yapın. Hızlı bir Google araması genellikle bir borsanın sorunlu olup olmadığını gösterir.
  8. Borsanın KYC (Müşterini Tanı) prosedürlerini uyguladığından emin olun. Bu, evrensel bir yasal gereklilik. KYC prosedürleri nüfus cüzdanınızın bir kopyasını ve ikametganızı istemek gibi şeyleri içerebilir.
  9. En önemlisi ise, bir borsada birikimlerinizi asla kalıcı olarak saklamayın. Kripto varlıklar her zaman Ledger Nano ya da internete bağlı olmayan bir bilgisayar gibi soğuk depolama cüzdanlarında tutulmalıdır.
3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Soğuk Depolama ve Sıcak Depolama

Stackr CEO'su Cobus Kruger'e göre herhangi bir kripto yatırımcısının yapacağı belki de en önemli güvenlik seçimi, varlıklarını bir 'soğuk depoda' tutup tutmamak. Bu terim, dijital varlıkların bir USB belleği ya da başka bir veri depolama opsiyonu kullanarak çevrimdışı bir şekilde saklamayı ifade ediyor. Kripto parayı bir borsada tutmak genelde 'sıcak depolama' olarak tanımlanıyor. Kruger, iki yöntemin de kendilerine has sorunları olduğuna dikkat çekiyor:

"İkisinin de sorunlu yanları var. İdeal senaryo ise, aynı zamanda tek bir noktadan sermaye ve dijital varlık yatırımlarına erişim sağlayan bağımsız bir saklayıcıda üçüncü parti bir depolama yöntemi kullanmak."

Persona CEO'su Stefan Neagu'ya göre kripto borsaları da evriliyor, yani güvenlik konusunda gelişmeler yaşanıyor. Buna rağmen Neagu yatırımcıların öncelikle kendi güvenliklerine odaklanmadıklarına inanıyor. "Daha az güvenli olmasına rağmen başka bir borsa daha yüksek hacme sahipse, çoğu yatırımcının en güvenli borsayı seçeceğini düşünmüyorum."

Feragat: Yukarıda belirtilen bilgiler sadece araştırma amaçlıdır. Bir tavsiye ya da onaylama olarak görülmemelidir. Kendi ayrıntılı araştırmanızı yapınız.

Son yorumlar

bitlo hesabında kripto para alabilirsiniz
Lan para yatırdım para nereye gittiğini bile bilmiyorum bu nasıl dolandiricik tir
Bu üçünçi sefer milleti dolandıriyorlar
Neden ne oldu
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.