40% İndirim

Lokal ve Küresel Riskler ile Birlikte; ECB, SNB ve TCMB Kararları Kritik!

Yayın Tarihi 13.12.2018 08:45
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

13.12.2018 IşıkFX Günlük Forex Bülteni -
Lokal ve Küresel Riskler ile Birlikte; ECB, SNB ve TCMB Kararları Kritik!
Dün, yurt içi tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları takip edilirken; özellikle Suriye’de Fırat’ın Doğusu’na yeni bir operasyon yapılabileceğini belirtmesi TL kurlarında geçici de olsa yukarı yönlü ataklara neden oldu. Yurt dışı tarafta ise yine oldukça karmaşık söylemlerin geldiği bir günü takip ettik. İtalya bütçesi konusunda gözler Başbakan Conte’nin AB Komisyonu Başkanı Juncker’e sunacağı yeni taslağa çevrilirken, Brexit meselesi ise; Theresa May’in kendi partisinde “güven oyu” talep edilmesi ile iyice çetrefilli hal aldı. Bir yandan ülkesindeki sorunlarla boğuşan May, diğer yandan da AB yetkilileri ile görüşmeye devam ederken, bu taraftan; başta Almanya Başbakanı Merkel ‘den olmak üzere gelen açıklamalar da pek fazla iyimserlik içermiyordu. Akşam saatlerinde gözler Muhafazakâr Parti’nin güven oylamasına çevrilirken, oylama sonucunda 117’ye karşı(muhalif) 200 oy ile Theresa May’e olan güven tazelenirken; bu sonuçla May, parti içerisinde 1 yıllık dokunulmazlık(1 yıl boyunca tekrardan güven oylaması yapılamayacak) elde etti. Dün, ticaret savaşları konusunda ise günün ilk saatlerinde; Huawei CFO’su Wanzhou’nun 10 Milyon Kanada Doları(yaklaşık 7,5 Milyon USD) kefalet bedeli ile serbest kalması ile düşen tansiyon, Çin’in ABD mallarına yönelik getireceği vergi indirimleriyle perçinlenirken; ABD Başkanı Donald Trump’ın halen zaman zaman tehditvari dil kullanması dikkat çekti. Avrupa Birliği tarafı ise, Japonya ile serbest ticaret anlaşması imzalayarak; olası ABD anlaşmazlığı için alternatif Pazar arayışlarının devam ettiğini gösterdi. Dünün piyasalarda merakla beklenen ekonomik verileri ise ABD Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE)rakamlarıydı ve manşet veri son 9 ayın en düşük seviyelerine işaret ederek; yine zayıf gelen Reel Kazançlar ile birlikte ABD Doları’nı küresel çapta zayıflattı. Bugün piyasalarda; ticaret savaşları, Brexit ve İtalya bütçesi gibi risk unsurları her zamanki gibi gündemimizde olacak. Almanya’da Kasım ayı TÜFE oranlarının takip edileceği günün diğer önemli olguları ise; SNB(İsviçre Merkez Bankası), ECB(Euro Bölgesi Merkez Bankası) ve TCMB(Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) kararları olacak. 3 Merkez Bankası’ndan da faiz değişimi beklenmezken, olası bir değişikliğin ilgili para birimlerinde(İsviçre Frangı, Euro ve Türk Lirası) ve dolaylı olarak diğer bir çok varlıkta sert etkileri olabilir. Keza, kararların detaylarının ve merkez bankası projeksiyonlarının açıklanması ile de; CHF, EUR ve TRY varlıklarında volatil hareketler oluşabilir.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

DOLAR ENDEKSİ

EURUSD
Parite açısından dün de; Ticaret savaşları, Brexit ve İtalya konuları ana eksende kalmaya devam ederken, volatilitenin yine yüksek olduğu görüldü. İtalya konusunda gözler Başbakan Giuseppe Conte’nin, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’e sunacağı revize bütçe tasarısına çevrilmişken dün bazı haber ajanslarından bütçe açığının yüzde 2.00 olacağı yönünde çıkan spekülasyonlar dikkat çekti. Diğer taraftan azalan ticaret savaşları ve Birleşik Krallık Parlamentosunda Theresa May’e yönelik yapılacak güven oylamasına yönelik pozitif beklentiler de paritedeki alış yönlü işlemleri destekledi. ABD tarafında ise dün takip ettiğimiz TÜFE rakamları beklentilere paralel olarak gelirken, manşet rakamda 9 ayın en düşük gerçekleşmesinin görülmüş olması ve Reeli Kazançlar’daki daralma; önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan FED/FOMC toplantılarında açıklanacak faiz projeksiyonlarına yönelik revize ihtimalini artırarak ABD Doları’nı zayıflattı. Bugünkü ekonomik takvimde, Almanya’dan; manşet enflasyon(TÜFE), ABD’den ise; Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları, Federal Bütçe Dengesi ve İthalat- İhracat Fiyat Endeksleri açıklanacak. Ayrıca yine ticaret savaşları, Brexit ve İtalya konularının takip edileceği günde; Euro Bölgesi Merkez Bankası(ECB) Para Politikası Toplantısı’ndan çıkacak kararlar ve Başkan Draghi’nin yapacağı açıklamaları ise oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak paritede; şuan için 1.1370 seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Bugün görülebilecek yukarı yönlü ataklarda takip edilebilecek direnç seviyelerimiz; 1.1390, 1.1410, 1.1425, 1.1445, 1.1465 ve 1.1485 seviyelerinde bulunmakta. Paritede görülebilecek satış ağırlıklı işlemlerde ise, sırasıyla; 1.1345, 1.1330, 1.1300, 1.1285 ve 1.1265 destek noktaları izlemeye alınabilir.

EURUSD

USDTRY
Dün, kur tarafında; bir yandan Euro Bölgesi’ndeki riskler, diğer yandan ise Suriye eksenindeki jeopolitik lokal risk artışlarına yönelik beklentiler ile öğlen saatlerinde yukarı yönlü ataklar oluşurken, akşamüzeri ise; Dolar Endeksi’nde, ticaret savaşları konusundaki iyimserliğin yanı sıra ABD manşet enflasyonundaki zayıflık ve Theresa May’in güven oylamasına yönelik pozitif beklentilerle görülen geri çekilmelere paralel olarak TL lehine fiyatlamalar oluştu. Bugün yine; ticaret savaşları, Brexit ve İtalya bütçesi gibi küresel risklerin yanı sıra, Suriye eksenindeki lokal risk unsurlarımız da fiyatlamalara etkisi açısından izlenecek. Ayrıca, bugün TCMB’nin yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz ve politika kararları da volatil hareketlere neden olabilir. Keza, Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın açıklayacağı kararlar da Dolar Endeksi üzerinden fiyatlamalara etki edebilir. TCMB ve ECB kararlarında herhangi bir faiz değişikliği beklenmezken, karar metinlerindeki detaylar fiyatlamalar açısından kritik olacak. Yine, kararlar sonrası; TCMB için hükümet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar, ECB için ise Başkan Draghi’nin basın toplantısı önemli olacak. Teknik olarak ise kur tarafında; 5.4000 ve 5.2750 bölgeleri bugün için de kritik seviyelerimiz olacak. Yukarı yönlü hareketlerle 5.4000’ın kalıcılıkla geçilebilmesi halinde 5.4600 ve 5.5270 gibi diğer önemli direnç seviyeleri takibe alınabilir. Aşağı tarafta ise TL lehine işlemlerde, 5.2750 seviyesinin altına gelinmesi halinde; 5.2200 bölgesi ilk etapta yeniden hedef haline gelebilir.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

USDTRY

GBPUSD
Dün günün erken saatlerinde; İngiltere Başbakanı Theresa May’in partisi olan Muhafazakâr Parti’den 48 milletvekilinin May için güvenoyu talep etmesi ile birlikte baskılanan Sterlin varlıkları gün içerisinde birçok milletvekilinin May’e yönelik desteklerini iletmesiyle birlikte toparlandı. Akşam saatlerinde gerçekleştirilen oylamada ise; beklenildiği gibi May, 117 muhalif oya karşın 200 oy alarak partisindeki liderlik savaşını kazandı ve 1 sene boyunca dokunulmazlık kazandı. Bu belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte her ne kadar Sterlin varlıkları toparlanma içerisine girse de hala Brexit konusunda sorunların devam ettiğini belirtelim. Zira, oylama öncesinde parti içi muhaliflerin sayısının 90 civarında olduğu tahmin edilirken; sayının 117 olduğunun ortaya çıkması 21 Ocak’tan önce Avam Kamarası’nda yapılması beklenen Brexit taslağı oylamasında May’in işinin hiç de kolay olmayacağını göstermekte. ABD tarafında ise; dün takip ettiğimiz manşet enflasyon rakamları genel olarak beklentilere paralel gelse de, manşet oranın 9 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve keza Reel Kazançlar’da da son 4 ayın en zayıf rakamının görülmesi ABD Doları’nı zayıflattı. ABD ile Çin arasında son günlerde azalan ticari gerilimler de; bir süredir güvenli liman algısıyla çalışan Dolar varlıkları üzerinde yine baskıya neden oldu. Bugün de yine; ticaret savaşları ve Brexit konuları gündemimizde olmaya devam edecek. Ekonomik takvimde ise; ABD’den İthalat- İhracat Fiyat Endeksleri, Federal Bütçe Dengesi ve İşsizlik Başvuruları takip edilecek. Teknik olarak pariteye bakacak olursak; bir miktar toparlanmaya karşın, kritik 1.2660 bölgesinin kırılması sonrası zayıf görünümün devam ettiği görülmekte. Şuan için 1.2625 seviyesinin altında fiyatlanan paritede, bu bağlamda görülebilecek satış baskısında; 1.2590, 1.2555, 1.2525 ve 1.2500 destek noktaları takip edilebilir. Paritede yeniden 1.2660 seviyesinin üzerine çıkılması halinde ise, izlenebilecek direnç seviyelerimiz; 1.2680, 1.2720, 1.2740 ve 1.2770’de bulunmakta.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

GBPUSD

BRENT PETROL
Azalan ticaret endişelerinin küresel büyüme endişelerini bir miktar azaltmasıyla birlikte toparlanan emtia fiyatları, dün Enerji Bilgi İdaresi tarafından yayınlanan haftalık Ham Petrol Stokları ve ABD üretiminde görülen düşüşler ile bir miktar daha destek bulsa da akşam saatlerinde OPEC+(Arz kısıntısı konsorsiyumu) ‘nın geleceğine dair gelen bazı spekülatif haberler ile baskılandı. Veri detaylarına baktığımızda ise; EIA stoklarının 2 Milyon 990 Bin varillik azalış beklentisine karşın 1 Milyon 208 Bin varillik azalma gerçekleştiği görülürken, ABD Petrol Üretimi’nde ise 4 hafta sonra 100 Bin varillik azalış görüldü. Dün, OPEC tarafından yayınlanan aylık raporda ise: Kasım ayı ham petrol üretiminin 11 Bin varil/gün azaldığı, Suudi Arabistan’ın ise Kasım ayı petrol üretiminde 377 Bin varil/gün artış yaşadığı belirtildi. Genel anlamda; son toplantıdaki soğuk tavrı nedeniyle Rusya’nın OPEC+ ‘dan uzaklaşmaya başladığı spekülasyonları tavan yaparken, Suudi Arabistan’ın; arz kesintisi söylemine karşın gelen verilerde sürekli üretim artışı yaptığının ortaya çıkması da kafaları karıştırmakta ve emtiadaki yukarı yönlü atakları sınırlandırmakta. Bu bağlamda bugün OPEC ve OPEC dışı ülkelerden gelebilecek ekstra açıklamalar ve küresel risklerin durumu yine önemli olacak. Ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından açıklanacak olan aylık rapor da volatil hareketlere neden olabilir. Teknik olarak ise emtiada; 2016 başından beridir takibimizde olan uzun vadeli yükselen kanalın alt bandına yakın fiyatlamalar yine devam ediyor. Şuan için 60.25 seviyesi üzerinde emtiada, geri çekilmelerin devamı halinde; 60.00, 59.60 ve 59.00 seviyeleri ilk etapta takip edilebilecek olup, 58.00-57.70 bölgesinin altında kalıcılığın ise yeni bir kırılmaya neden olabileceği görüşündeyiz. Emtiada 60.25 üzeri kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise izlenebilecek direnç seviyelerimiz; 60.60, 60.90, 61.10 ve 61.25’de bulunmakta.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

BRENT PETROL

ONS ALTIN
Huawei CFO’sunun serbest bırakılmasının yanı sıra, Çin Yönetimi’nin ABD menşeeli otomobillere uygulanan gümrük vergisini yüzde 40’dan yüzde 15’e çekebileceğinin belirtilmesi; dün, Çin Yuanı’nda olduğu gibi Ons Altın’da da pozitif fiyatlamalara neden oldu. Dünün önemli ekonomik verileri olarak takip edilen; ABD Tüketici Fiyat Endeksleri(TÜFE) rakamlarındaki vasat gerçekleşmeler ve Reel Kazançlar datasındaki zayıflık da; Dolar Endeksi’nde baskılanmayı beraberinde getirirken, emtiadaki alım ağırlıklı işlemleri destekledi. Bugün Asya seansına, kısmen geri çekilerek başlayan emtiada yine; ticaret savaşları, Brexit ve İtalya bütçesi gibi küresel risk unsurları takibimizde olacak. Ayrıca, ABD’de açıklanacak olan ekonomik veriler ve Euro Bölgesi Merkez Bankası(ECB)’nın kararları da Dolar Endeksi ve ABD tahvilleri üzerinden fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak ise; şuan için 1243 destek seviyesine yakın fiyatlama görülen Değerli Metal ‘de yukarı yönlü hareketlerin yeniden ivme kazanması için 1250 seviyesinin geçilmesi gerekmekte. Şayet burası aşılacak olursa; 1253, 1255, 1257 ve 1260 direnç bölgeleri de takibe alınabilir. Emtiada, bugün için satış ağırlıklı işlemler görülmesi halinde ise; 1239-1236 bandı kritik olup, 1236 seviyesinin kırılması halinde 1229 bölgesi de gündeme gelebilir.
ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.