40% İndirim
👀 👁 🧿 Kazançların açıklanmasının ardından tüm gözler +%4,56 artış elde eden Biogen üzerinde.
Yapay zekamız bunu 2024 mart ayında seçti. Bundan sonra hangi hisseler yükselişe geçecek?
Hisseleri Şimdi Keşfet

DERLEME-Gelir vergisi, MTV ve KV gibi önemli düzenlemeler içeren torba tasarı 127 madde olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi

Yayın Tarihi 23.10.2017 17:48
Güncelleme Tarihi 23.10.2017 17:50
DERLEME-Gelir vergisi, MTV ve KV gibi önemli düzenlemeler içeren torba tasarı 127 madde olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi

(Geçmiş bilgilerle derlendi)

Nevzat Devranoglu

ANKARA, 23 Ekim (Reuters) - Gelir vergisi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTA) düzenlemesi gibi önemli maddeler içeren ve ilk etapta 130 madde olarak sunulan torba tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 127 madde olarak kabul edildi.

Kamuoyunda torba tasarı olarak bilinen "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın" önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

AKP tarafından 130 madde olarak komisyona sunulan tasarıdan bugüne kadar 21 madde çıkarılırken, 18 yeni madde ise eklendi.

Tasarının görüşmelerinde gelir vergisi ve tepki çeken Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTA) düzenlemesinde geri adım atan hükümet, OVP'de de yer alan 2018-2020 bütçe hedeflerinin tutturulabilmesi için kurumlar vergisini tüm kurumlara yönelik üç yıllığına yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkardı.

Hükümet kamuoyu tepkilerinin ardından ücretliler için gelir vergisinin üçüncü diliminde vergi oranını yüzde 27'den yüzde 30'a çıkaran maddeyi metinden çıkarırken, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ndeki artışları da tasarının ilk haline göre mevcut araçlar için düşürdü.

Bu gelir azaltıcı adımları telafi etmek adına ise kurumlar vergisindeki artış sektörel bazda genişletildi. Komisyon'daki görüşmeler sırasında yapılan bir değişikle ilk etapta sadece finansal kuruluşlarda ancak kalıcı olarak yükseltilmesi öngörülen kurumlar vergisi, tüm kurumlar için yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarıldı. Ancak artış 2018-2020 dönemi ile sınırlandı. Bakanlar Kurulu'na bu artışı düşürme yetkisi de verildi. Bu kalemde yapılan artış, yaklaşık 30 milyar TL'lik gelir artışı öngörülen tasarıdaki tek bir kalemdeki en büyük geliri oluşturuyor. Gelecek yıl bu kalemde yapılan değişiklikle 6.4 milyar TL ilave gelir öngörülüyor. L8N1MT3X0

Türkiye ekonomisinin makro anlamda en güçlü olduğu alanların başında gelen bütçe dengesi geçen yıl yaşanan darbe girişiminin etkilerini azaltmak için alınan önlemlerle bozulmaya başladı.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bunun yanı sıra başta Kuzey Irak ve Suriye olmak üzere jeopolitik gelişmeler nedeniyle güvenlik harcamalarında planlanan artış da bu bozulmayı tetikleyebilecek bir faktör oldu.

GSYH'ya oran olarak bütçe açığı yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkaran bu gelişmeler sonrası daha fazla bozulmanın önüne geçmek adına ise hükümet bu tasarıda yer alan 30 milyar TL'ye yaklaşan vergi artışlarına gitti. Bu vergi artışların desteğiyle OVP'de bütçe açığının GSYH'ya oranı bu yıl yüzde 2, 2018 ve 2019'da yüzde 1.9, 2020'de ise yüzde 1.6 olarak öngörüldü.

"Savunma ve güvenlik harcamalarına ayrılan kaynakları da 2018 için önemli ölçüde artırıyoruz" diyen Ağbal, "Özellikle modernizasyon adına bütçeden ilave 18 milyar TL'nin üzerinde kaynak ayırdık. Savunma Sanayi Fonu kapsamında ilave tasnif edeceğimiz kaynak modernizasyon ihtiyacı amacıyla olacak. TSK teknoloji tüm imkanları kullanmak üzere yeni projelere imza atıyor" dedi.

Ağbal, daha önceki açıklamalarında hem terörle mücadelenin hem de Irak ve Suriye'de devam eden güvenlik risklerinin başarı ile yönetildiğini belirtmiş ancak bu gerekçelerin savunma ihtiyaçlarını artırdığına da dikkat çekerek şöyle demişti:

"Artan jeopolitik-güvenlik riskleri savunma ve güvenlik birimlerimizin silah-teçhizat kabiliyetlerinin artırılması ve modernize edilmesini zorunlu kılıyor. Bu çerçevede artan ihtiyaçları karşılamak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesinde olan Savunma Sanayi Fonu'na yeni kaynaklar oluşturmak üzere (bu) düzenlemeler yapılmaktadır."

21 MADDE TASARIDAN ÇIKARILDI

Kamuoyunda tepki çeken vergi artışları dışında da tasarıdan bir çok madde muhalefet tepkileri nedeniyle çıkarıldı. Tasarıdan çıkarılan maddeler arasında TCMB'nin Denetleme Kurulu'nun kaldırılması, AOÇ arazisinin Ankara Belediyesi'ne 30 yıllık tahsisi, gelir vergisinin üçüncü diliminin yüzde 30'a yükseltilmesi, maden izinlerinde 3 ay süreyle ilgili kamu kurumundan görüş gelmemesi halinde görüşün olumlu sayılması gibi maddeler yer aldı. L8N1MN4BJ L8N1MO3D6 L8N1MO4DO L8N1MY3F6 A4N1M101G

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Öte yandan görüşmeler sırasında vergi artışları dışında da kamuoyunda eleştirilen bazı maddeler de tasarıya eklendi.

Kamuoyunda yaz saati olarak bilinen ve Bakanlar Kurulu'nu bir saati aşmamak şartı ile ileri saat uygulaması yapmaya yetkilendiren madde Meclis'te komisyon görüşmeleri süren torba tasarıya eklendi.

Bunun dışında ÖİV'nin yüzde 7.5'te birleştirilmesi, mevcut araçlar için MTV'de artış oranının ilk olarak öngörülen yüzde 40'dan aşağı çekilmesi, türev ürünlerine uygulanan BSMV'nin kaldırılması, TCMB'ye kur riskini izlemek adına gerçek ve tüzel kişilerden bilgi isteme yetkisinin verilmesi, kefalet sigortasının teminat mektubu olarak kabul edilmesi, Fatih projesi kapsamında mal ve hizmet alımları için vergi istisnaları, tütün üretimine ilişkin düzenlemeler, Hazine'nin borçlanma limitinin 2017 için 37 milyar TL'ye arttırılması, kitle fonlaması ve yaz saati uygulaması da kabul edilen maddeler arasında yer aldı. L8N1MN0OA L8N1MN4Y6 L8N1MT0X6 L8N1MT3EK A4N1M1016 L8N1MU0YK L8N1MV0RO L8N1MX0XO L8N1MM0WN

Torba tasarıyla öngörülen 30 mlyr TL'lik vergi artış kalemlerinin dağılımları---> L8N1MT2QN L8N1MT3X0

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.