40% İndirim
🤯 Perficient %53 Yükseldi! ProPicks Yapay Zeka sistemimiz Mart ayında alım fırsatını yakalamıştı.
Tam Metni Okuyun

TCMB Faiz Kararı ve S400 Açıklamaları Kritik Olacak!

Yayın Tarihi 22.07.2019 09:55

IşıkFX Haftalık Forex Bülteni 22.07.2019
TCMB Faiz Kararı ve S400 Açıklamaları Kritik Olacak!
Geçtiğimiz haftaya değer kaybı ile başlayan TL tarafının haftaya genel olarak bakıldığında ise oldukça pozitif geçirdiğini söyleyebiliriz. Hafta henüz başlamadan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in, TCMB’nin bağımsızlığının ortadan kalktığı ve S-400 sonrası politik belirsizliklerin arttığı gerekçesiyle ‘’BB’’ olan kredi notunu ‘’BB-‘’‘ye indirmesi de dikkat çekti. Hafta başında ise S400 teslimatlarının başlaması ve ABD yetkililerinin durumdan endişe duyduklarını belirtmesi ile yaptırım kararını düşündüklerini dile getirmeleri, TL için değer kaybına neden olsa da haftanın geri kalanında başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere yaptırım kararını uygulamak istemediğini belirtmesi ve NATO tarafının da Türkiye’nin yanında olan tutumu ile güçlenen bir TL görüldü. ABD’nin kanunları gereği (CAATSA) Türkiye’yi F35 programından çıkarma sürecinin başlayacak olmasının yanı sıra yaptırım kararlarının caydırıcı olmayan maddelerden ibaret olacağı beklentisi şimdiye kadar fiyatlanmış durumda. Bundan sonraki süreçte yaptırımların dozuna göre TL üzerinde bir fiyatlama ve volatil hareket görmemiz mümkün olabilir. Kurda hareketliliğe neden olabilecek bir diğer değişken ise Perşembe günü açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı olacak. Karar öncesi 200-400 baz puan arasında değişen beklentiler dahilinde merkezin atacağı adım merakla bekleniyor. Faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken miktarı ve metinde yapılacak vurgu son derece kritik olup TCMB’nin bundan sonraki yol haritası için de ipuçları bulmak adına son derece önemli olacaktır. Geçtiğimiz haftaki veri akışında Nisan ayı işsizlik oranı Mart ayına göre yüzde 1.7 oranında düşüş göstererek yüzde 13.0 olarak gerçekleşirken bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 3.4’lük bir artış yaşadı. Önümüzdeki hafta S400 ve TCMB faiz kararı ekseninde yurtiçi gelişmeler takip edilirken Doğu Akdeniz meselesindeki gelişmeler de takip edilecek.
Küresel piyasalara baktığımızda FED Başkanı Powell ve bazı bölgesel FED Başkanları ile FOMC Üyelerinin güvercin tondaki açıklamaları sonrası FED’in Temmuz toplantıları sonucunda faiz oranlarını 50 baz puan indirme olasılığı yüzde 50 seviyelerinde görünmekte. Ticaret savaşları cephesinde telefon ile görüşmeler devam ediyor ancak bu görüşmelerden hala daha olumlu bir sonucun çıkmadığını görüyoruz. Bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump’ın son 27 yılın en düşük seviyelerinde gelen Çin büyüme datasını, Çin’in bir ticaret anlaşması yapmak için zorunluluk olarak görmesine Çin Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Trump’ın ayrıca; “Ticaret konusunda Çin ile ilerlememiz gereken uzun bir yol var. Eğer istersek, 325 Milyar Dolar tutarındaki ithal mala daha gümrük vergisi koya biliriz” yönündeki açıklamaları risk alma iştahını olumsuz etkiledi. İran gerginliğinde ise Kentucky Senatörü Rand Paul’un Trump tarafından İran ile artan tansiyonu azaltmak için arabuluculuk yapmak üzere görevlendirildiğinin belirtilirken, İran’dan da Atom Enerjisi Teşkilatı Sözcüsü Behrouz Kamalvandi: Şimdilik yüzde 4.5’un üzerinde Uranyum Zenginleştirilmesi yapmayacaklarını söyleyerek tansiyonun düşmesine katkıda bulundu. Brexit için kritik olacak İngiltere Başbakanlık seçimi bugün açıklanacakken Boris Johnson’ın ön planda olduğu belirtilmekte. Yeni Başbakan’ın seçim sonrası atılacak adımlar şimdiden merakla beklenmekte. Avam Kamarası ise anlaşmasız Brexit’i zorlaştıracak bir değişikliği kabul ederek yeni seçilecek Başbakan’ın Brexit konusunda tam yetkili olmasına bir nevi set çekmiş oldu. Yeni hafta ile birlikte yurtdışı verilerde, Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve Başkan Mario Draghi’nin konuşması son derece kritik olacaktır. Parasal gevşeme konusunda gelişen ülkelerin merkez bankalarından gelen faiz indirimi ve FED’in de bu beklentilere girmesi ardından ECB’nin takınacağı tavır Euro varlıkları adına belirleyici olabilir. Bunun dışında ABD tarafında Haziran ayı mevcut konut satışları, yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri açıklanırken ABD’nin 2.çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) datası önemli olacaktır. Bunun dışında Euro Bölgesi Temmuz ayı PMI rakamları ve Almanya IFO endeksi de takip edilirken haber akışında FED faiz söylentileri, Brexit gelişmeleri, İran meselesi ve ticaret görüşmelerine ilişkin yapılacak açıklamalar da fiyatlamalarda etkili olabilir.
DOLAR ENDEKSİ

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

EURUSD

Geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi’nin Ticaret Dengesi; öngörülerin üzerinde fazlalık verirken, Bölge geneli ve Almanya için ZEW tarafından ölçülen Ekonomik Hissiyat ve Almanya Üretici Fiyat Endeksi verilerinin ise zayıflamanın devamına işaret ettiği görüldü. Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi ise aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda yüzde 1.3 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Diğer taraftan ABD verileri ise; Perakende Satışlar aylık bazda yüzde 0.4 artış gösterirken İnşaat İzinleri 1.220 milyonluk bir azalış meydana geldi. Bunlara paralel olarak ise Philadelphia FED İmalat Endeksi 21.8’lik artışı dikkatleri çekti. Ekonomik verilerdeki karmaşık durum sonrasında FED ve FOMC üyelerinden gelen açıklamalar ışığında FED’in Temmuz toplantısında faiz indirim ihtimallerinin 50 baz puan olacağına dair beklentinin yüzde 50’leri geçmesiyle birlikte dolar varlıklarında volatilite bir miktar arttı. Bu hafta ise, ABD tarafından açılanacak Mevcut Ev Satışları, Yeni Konut Satışları, Dayanıklı Mal Siparişleri, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve haftanın son işlem gününde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri takip edilecekken Euro Bölgesi’nde ise, Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi, Almanya İfo İş İklimi Endeksi, Avrupa Maliye Bakanları Toplantısı, Euro Bölgesi PMI verisi ve Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararı takip edilecek önemli veriler arasında yer almaktadır. Bunların dışında yine küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması parite açısından volatil hareketlilik yaratabilir. Teknik olarak, 1.1240 direncine yakın seviyelerden işlem gören paritede buranın geçilmesi halinde 1.1280, 1.1330, 1.1390, 1.1425 seviyeleri kritik olabilir. Olası aşağı yönlü işlemlerin hız kazanması durumunda ise, 1.1195, 1.1165, 1.1100, 1.1080 destek seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.

EURUSD

USDTRY

Yurtiçi tarafta S400 ve Doğu Akdeniz’deki Enerji Koridoru’na ilişkin gerilimler hafta boyunca takibimizdeydi. Her iki hususa dair taraflardan gelen açıklamalar ve basın-yayın kuruluşlarında çıkan spekülatif haberler kur üzerinde zaman zaman oynaklıklar oluşturdu. Özellikle de S400 ‘lerin temin edilmeye başlaması ile ABD’nin CAATSA yaptırımlarından Türkiye’nin ne derece etkileneceği merak edilirken, ABD’nin üst düzey kanadından gelen açıklamalar kur tarafında volatiliteyi artırdı. Gelen açıklamalara baktığımızda ise ABD Başkanı Donald Trump geçen ayın sonundaki G20 Zirvesi’nde yapmış olduğu açıklamalara benzer söylemlerde bulunsa da gerek Pentagon gerekse senato üyeleri konuya daha sert yaklaştı. Ancak Donald Trump’ın konuya ılımlı yaklaşması, TL varlıklarına pozitiflık kattı ve kur haftayı satıcılı bir görünüm ile kapattı. Bu hafta da yine dikkatlerimiz jeopolitik ve siyasi risk unsurları önem arz edecek. Özellikle de, Türkiye’ye yönelik olası ABD yaptırımları konusu gündemin en üst sırasında yer alacak. ABD tarafında ise açıklanan veriler ile FED yetkililerinin olası politika hamlelerine dair öngörülere ışık tutacak haber akışları kurda kısmi oynaklıklar oluşturdu. Bu tarafta ise 31 Temmuz’da yapılacak FED/FOMC toplantılarına yönelik haber akışları ile açıklanacak veriler piyasanın odak noktasında olacak. Teknik olarak yukarı yönlü işlemlerin hız kazanması durumunda 5.7000, 5.7550, 5.7740, 5.8070 ve 5.8500 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Olası aşağı yönlü işlemler için ise, 5.6465, 5.6000, 5.5535, 5.5290 ve 5.5000 destek seviyeleri takip edilebilir.

USDTRY
GBPUSD

Geçtiğimiz hafta ABD tarafında açıklanan ekonomik veriler sonucu oluşan karmaşık görünüm sonrasında FED ve FOMC üyelerinden gelen açıklamalarla birlikte küresel tarafta yaşanan dolar varlıklarındaki değer kayıpları takip edildi. FED’in Temmuz toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimine gitme ihtimalinin yüzde 70’lere kadar yükselmesi ve sonrasında gelen açıklamalar doğrultusunda bu ihtimalin yüzde 50’lere kadar gerilemesi izlendi. Ancak her ne kadar karmaşık bir tablo görünümünde duran veriler sonrası gelen açıklamalar faiz indirimine gitme durumunda belirsizlik yaratmış olsa da FED üyelerinin küresel ekonomik durgunluğun ABD ekonomisinde durgunluk yaratmasına karşın önceden yapılacak faiz indirimini sigorta olarak görmeleri dikkatleri çekti. Diğer taraftan İngiltere’de ise, Ortalama Gelir Endeksi mayıs ayında yüzde 3.6, Perakende Satışlar aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda yüzde 3.8 artış gösterirken buna karşın Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi beklentilerin altında gerçekleşti. Bu ekonomik görünüm karşısında açıklamalarda bulunan yetkililer bu karmaşık görünümün sebebi olarak artan anlaşmasız Brexit’i işaret ediyor. Bu hafta ise İngiltere tarafı veri akışında sakinlik hakimken dikkatler Yeni Başbakanlık Seçim sonuçlarında olacaktır. Diğer taraftan ABD kanadında ise, Mevcut Ev Satışları, Yeni Konut Satışları, Dayanıklı Mal Siparişleri, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve haftanın son işlem gününde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri takip edilecektir. Yine bu hafta küresel risk unsurlarından Brexit, İran Nükleer Anlaşması, Ticaret Savaşları gibi konulara dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez bankalarından gelebilecek açıklamalar parite açısından sert hareketliliklere neden olabilir. Teknik olarak, satış yönlü işlemlerin hız kazanması halinde 1.2425, 1.2380, 1.2330, 1.2275 seviyeleri takip edilebilir. Aksi yönde yukarı yönlü işlemler için ise, 1.2525, 1.2575, 1.2650 ve 1.2700 seviyeleri kritik olabilir.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

GBPUSD

BRENT PETROL

Meksika Körfezi'nde fırtına sonrası üretimin büyük çoğunluğunun tekrar başladığı belirtilmesi emtia üzerindeki satış hareketine neden olurken ayrıca FED’in faiz oranlarında indirim ihtimalinin artmasının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın da parasal genişleme mesajları da bu durumu destekler nitelikteydi. Bununla birlikte her ne kadar İran gerginliğinde tansiyonu nispeten düşürecek gelişmeler yaşanmasına rağmen ticaret görüşmelerinin yetkililer bazında telefon üzerinden devam ettiği süreçte ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik yeni tarife tehdidi ile petrol fiyatlarında baskı görülmeye devam etti. Haber akışında Uluslararası Enerji Ajansı(IEA)’nın cari yıl global petrol talebi büyümesine dair günlük 100 bin varillik kesinti yaptığı görülürken global ham petrol piyasalarında fazlalık olduğunu ve petrol fiyatlarında talebin yavaşlaması nedeniyle ciddi bir artış beklenmediğini açıkladı. Veri akışında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık stoklar 1.401 milyon varil azalış kaydederek azalışlarını beşinci haftaya taşırken Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) haftalık ham petrol stoklarının da 3.116 milyon varil düştüğü raporlandı. ABD haftalık petrol üretiminin ise yaşanan kasırga nedeniyle 300 bin varil azaldı. Yeni hafta ile birlikte İran konusunda yaşanacak gelişmeler başta olmak üzere ticaret görüşmelerinin petrol talebine etkisi emtiaya şekil verebilir. Teknik anlamda günlük ortalamaların altına gerileyen siyah altın için aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda 62.65-62.20-61.75-61.25-60.75 destek seviyeleri bulunurken bu seviyeler altında satışlar derinleşebilir. Yukarı yönlü toparlanma için gerekli haber akışının gelmesi halinde ise 63.90-64.40-65.00-65.50-66.30 dirençleri karşımıza çıkmakta.

BRENT PETROL

ONS ALTIN

Bir yandan küresel risklerin durumu, diğer yandan ise FED gibi majör merkez bankalarının sonraki faiz ve politika hamlelerine yönelik öngörülerin fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ettiği Ons Altın’da geçtiğimiz hafta son 3 yılın en yüksek seviyeleri görüldü. Özellikle ABD’de açıklanan zayıf verilerin; resesyon endişelerini tetiklemesi ve bu bağlamda FED faiz indirimine dair ihtimallerin güçlenmesinden destek bularak güvenli liman talebi gören emtia, 1450 direncini test etti. Özellikle John Williams ve Richard Clarida gibi üst düzey yetkililerinin güvercin açıklamaları sonrası 31 Temmuz FOMC kararlarında FED’in 50 Bp faiz indirme ihtimallerini yüzde 50’nin üzerine çıktı. Hafta kapanışında ise St Louis FED Başkanı James Bullard’ın, diğer yetkililere nazaran daha şahin konuşması FED’in faiz indirme ihtimallerini tekrardan yüzde 40 seviyelerine çekti ve Ons Altın seans sonunda sert satış yedi. Bu haftada yine dikkatlerimiz FED’in toplantısına yönelik haber akışları ile önemli veri akışları takip edilecek. ECB kararlarının açıklanacağı haftada ayrıca başta ticaret savaşları olmak üzere küresel risk olarak takip ettiğimiz konulara yönelik haber akışları izlenecek. Teknik olarak baktığımız ise, aşağı yönlü işlemlerin hız kazanması durumunda tekrar 1420, 1416, 1410,1405 ve 1400 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi yönde yukarı yönlü işlemlerin ağırlık kazanması durumunda 1430, 1438, 1444, 1450 ve 1455 seviyeleri takip edilebilir.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.