40% İndirim

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Türkiye’ye Geliyor!

Yayın Tarihi 18.03.2019 08:13

18.03.2019 IşıkFX Günlük Forex Bülteni -
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Türkiye’ye Geliyor!
Brexit konusunda Perşembe akşamı Birleşik Krallık Parlamentosu’nda yapılan oylama ile, hükümetin şartlı oylama takviminin sona ermiş olması sonrası gözler Cuma günü de her iki cepheden gelecek açıklamalardaydı. Birleşik Krallık tarafında oylamaların yankıları takip edilirken, AB cephesi ise; 50.Madde’nin ötelenmesi için İngiltere’den somut açıklamalar beklenildiği konusunda hem fikirdi. Küresel tarafta kritik olan diğer risk unsuru “Ticaret Savaşları” konusunda ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın: 3-4 hafta içerisinde Çin ile yapılan müzakerelerin neticesinin belli olacağı yönündeki açıklamasına karşın, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin: ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile yaptığı telefon görüşmesinde ilerleme kaydettiğine yönelik iyimser söylemleri piyasalardaki risk iştahına kısmen pozitif yansıdı. Diğer taraftan geçtiğimiz Cuma günü Japonya Merkez Bankası(BOJ)’nın kararları ve ekonomik veriler de takip edildi. BOJ, faiz aralığını yüzde -0.10/+0.00 düzeyinde sabit bırakırken, ekonomik görünüme dair zayıf beklentilerin de vurgulandığı toplantıda; toplam parasal genişleme miktarını da 80 Trilyon Yen(yaklaşık olarak 716 Milyar USD) düzeyinde bıraktı. Yurt dışı tarafta Cuma gününün önemli datalarından; Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi rakamları beklentilere paralel gerçekleşmeler gösterirken, ABD’de Empire State İmalat Endeksi 2017 Mayıs ayından bu yana en kötü seviyesine geriledi. Ülkenin; Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat-Sanayi Üretimi dataları da beklentileri karşılayamayarak bu hafta yapılacak olan FED/FOMC toplantıları öncesi ekonomiden gelen zayıflama sinyallerine yenilerini ekledi. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içi tarafta ise; siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının durumu yine öncelikli olarak takip edilirken, bu taraftaki iyimserliğe karşın; açıklanan verilerde senelik Bütçe açığı ve İşsizlik Oranı’nda görülen sert yükselişler ileriye dönük riskler açısından kritikti. Bugün yine; Brexit ve Ticaret savaşları gibi küresel risk unsurlarının durumu piyasalar üzerinde oynaklığa neden olabilir. Yurt içi tarafta da; jeopolitik ve siyasi riskler TL varlıkları açısından dikkatle takip edilecek. Bu bağlamda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un yapacağı Türkiye ziyareti de son zamanlarda ABD ile gerginliğe neden olan S400 konusu açısından dikkatle izlenecek. Gece saatlerinde Japonya’nın Ticaret Dengesi verilerinin takip edildiği günün devamında ekonomik veri olarak ise; Euro Bölgesi’nin Ticaret Dengesi de açıklanacak.

DOLAR ENDEKSİ

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

EURUSD


Paritenin gündeminde geçtiğimiz Cuma günü de küresel risklerin durumu yine ön plandaydı ve özellikle ticaret savaşlarına yönelik gelen iyimser açıklamalar küresel risk iştahını artırarak paritede alış yönlü işlemlere neden oldu. Ayrıca, ABD’den takip ettiğimiz; Sanayi ve İmalat Üretimi datalarındaki olumsuz tablo da Dolar varlıklarını baskılayarak alış yönlü işlemleri destekledi. Avrupa tarafında ise Brexit’e ilişkin takip edilen gelişmelerin yanı sıra, Euro Bölgesi’nin manşet enflasyon(TÜFE) oranları açıklandı ve rakamlar piyasadaki beklentileri karşıladı. Hafta sonunda ise Deutsche Bank ve Commerzbank’ın birleşme görüşmelerine başladığı yönünde gelen haberler ile yeni haftaya yine Euro lehine işlemler ile başladık. Bugün; ticaret savaşları ve Brexit gibi lokel ve küresel anlamda öneme sahip risk unsurlarının durumu takibimizde olmaya devam edecek. Ekonomik data olarak ise; Euro Bölgesi’nden gelecek Ticaret Dengesi’nin yanı sıra, Almanya Merkez Bankası(Bundesbank) aylık raporunu takip edeceğiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1345, 1.1370, 1.1390, 1.1410, 1.1425
Destekler: 1.1300, 1.1285, 1.1240, 1.1215, 1.1190

EURUSD

USDTRY


Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içi tarafta; sabah saatlerinde Aralık ayı İşsizlik Ortalaması takip edilirken, yüzde 11.3’lük YEP(Yeni Ekonomi Programı) hedefinin hayli üzerinde(yüzde 13.5) gerçekleşme görüldü. Akabinde açıklanan Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi’nde de 16.8 Milyar TL açık verilirken, bu datadaki senelik açığın da 84 Milyar 100 Milyon TL gibi oldukça ekstrem bir miktara yükselmesi dikkat çekti. Öte taraftan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poor’s (S&P) da Türkiye ekonomisine dair açıklamalarda bulundu. Kurumdan gelen açıklamalarda: 2018 büyüme oranının tahminler ile uyuştuğu belirtilirken, yılın ilk yarısında daha zayıf dinamikler ve yıl sonuna doğru baz etkisinden kaynaklı toparlanma beklendiği vurgulandı. Yurtiçinde ayrıca; ABD-Türkiye ve AB-Türkiye ilişkilerine yönelik gelişmeler de gün boyunca takip edilirken, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’ın iyimser söylemleri TL üzerindeki baskıyı kısmen hafifletti. TCMB’nin olağan genel kurulu kapsamında Başkan Çetinkaya’nın açıklamalarının da izlendiği günde, yurt dışı tarafta da; Brexit ve Ticaret Savaşları konuları yine ön plandaydı. Ticaret savaşları konusunda Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’den gelen açıklamaların yanı sıra, ABD’de açıklanan bazı önemli ekonomik verilerde görülen kötü gerçekleşmeler de küresel çapta Dolar varlıklarını zayıflatarak TL lehine işlemleri destekledi. Bugün, yurtiçi tarafta Konut Satış İstatistiklerini takip edeceğiz. ABD’de ise çok önemli ekonomik data açıklanmayacak. Her iki bölgede ve küresel cephede; sistematik risk unsurlarına dair yaşanacak gelişmelerin ise kur üzerinde yine daha fazla etkili olabileceğini düşünmekteyiz.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.4500, 5.4600, 5.4740, 5.4950, 5.5075
Destekler: 5.4270, 5.4175, 5.4000, 5.3880, 5.3730

USDTRY

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

GBPUSD


Geçtiğimiz Perşembe akşamı Birleşik Krallık Parlamentosu’nun Brexit’in şartlı olarak 3 ay ertelenmesine yönelik kabul ettiği hükümet önerisine yönelik gelen açıklamalar Cuma gününde de takip edildi. Özellikle AB tarafının, 50.maddenin uzatılmasına onay vermek için İngiltere tarafından gerekçeli bir karar istediğine yönelik gelen açıklamalar dikkat çekti. Zira, bilindiği gibi İngiliz Parlamenterlerin kabul ettiği önergenin 27 AB ülkesinin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor. Hafta sonunda ise Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May’in kendi partisinin milletvekillerine yönelik yapmış olduğu bazı uyarılar dikkat çekerken, kabul edilen önerge gereği 20 Mart tarihine kadar bir anlaşmanın onaylanmasının zor olduğuna yönelik yapılan yorumlar da hafta açılışında bir miktar tedirginliğe neden oldu. Bugün de konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar Sterlin varlıkları üzerinde oynaklığa neden olabilir. ABD tarafında ise; geçtiğimiz Cuma günü Çin ile devam eden ticari müzakerelere yönelik gelen iyimser açıklamaların yanı sıra takip ettiğimiz Sanayi ve İmalat Üretimi rakamlarında görülen zayıflık Dolar varlıklarını baskılamıştı. Bugünkü ekonomik takvimde önemli bir veri akışı beklenmezken, dikkatlerimiz yine; Brexit konusunun yanı sıra, ticaret savaşları meselesine yönelik gelebilecek haber akışlarında da olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3300, 1.3335, 1.3370, 1.3410, 1.3440
Destekler: 1.3280, 1.3250, 1.3225, 1.3190, 1.3165

GBPUSD

BRENT PETROL


Geçtiğimiz Cuma günü Uluslararası Enerji Ajansı(IEA)’nın aylık raporu takip edilirken; Şubat ayında global petrol üretiminin büyük oranda Suudi Arabistan ve Venezuela kaynaklı(100’er Bin varil) olmak üzere 340 Bin varil/gün azaldığı belirtildi. Kurumun, 2019 yılı global petrol talebi büyüme tahmini ise 1.Milyon 400 Bin varil olarak korundu. Diğer taraftan; akşam saatlerinde ise emtia için Baker Hughes Sondaj Kuyusu sayıları açıklandı ve datada; son 8 haftanın en düşük sayısı görüldü. Bugün yine; OPEC ve OPEC+ üyesi ülkelerinin yetkililerinden ve diğer uluslararası kurumlardan arz/talep dengesine yönelik gelebilecek açıklamalar kritik olacak. Bu kapsamda gözler dün Bakü’de başlayıp bugün de devam edecek olan OPEC+ Komitesi istişare toplantısında olacak. Keza, Brexit ve Ticaret savaşları gibi küresel risklerin durumu da başkaca gelecek açıklamalar ile birlikte emtia üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 67.20, 67.45, 67.85, 68.25, 68.40
Destekler: 67.00, 66.80, 66.45, 66.30, 66.15

BRENT PETROL

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

ONS ALTIN


Geçtiğimiz Cuma günü, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin Çin Ulusal Kongresi’nin kapanışı kapsamında; ABD-Çin ticaret müzakereleri ve Çin ekonomisine dair iyimser açıklamaları ile emtia tarafında yukarı yönlü hareketler oluştu. Gün içerisinde ayrıca, Brexit’in durumu ve Euro Bölgesi ile ABD’den gelen ekonomik veriler ile de kısmen oynaklıklar oluştu. Bugüne; sınırlı gün kalan Brexit’e dair artan endişeler ile kısmen satıcılı başlangıç yaptık. Euro Bölgesi’nin Ticaret Dengesi haricinde küresel çapta çok önemli ekonomik verilerin açıklanmayacağı gün boyunca, gözler öncelikli olarak yine; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel risklerin durumunda olacak. Ayrıca, yarın başlayıp Çarşamba akşamı kararlarını takip edeceğimiz FED/FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi)toplantılarına dair beklentiler de Değerli Metal üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1300, 1302, 1305, 1309, 1313
Destekler: 1297, 1294, 1292, 1289, 1286
ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.